Det kniber med nye ordrer til industrien

Industriens produktion lå uændret fra marts til april, og dansk industri er nu ramt af lav vækst i Europa.

Det kniber med nye ordrer til industrien

Industriens produktion holdt sig uændret i april, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Set over tre måneder er produktionen således gået ned med 1,4 procent.

Ordreindgangen faldt med næsten seks procent fra marts til april - målt i løbende priser. Det dækker over et pænt fald på eksportområdet og en lille stigning i ordrer fra hjemmemarkedet.

De nye tal er meget skuffende, konstaterer økonomisk konsulent i DI, Maria Hove Pedersen.

- For mange af vores virksomheder betyder den lave vækst i Europa, at efterspørgslen efter virksomhedernes varer er lavere end normalt, og det smitter kraftigt af på produktionen i Danmark, siger hun.

DI forventer en svag fremgang i produktionen i maj og juni måned, men den store usikkerhed om europæisk økonomi er en stor negativ risikofaktor

I Dansk Erhverv konstaterer man, at dagens tal er dårligt nyt for dansk økonomi, da industriproduktion også har betydning for andre brancher.

- Industriproduktionen har endnu ikke rejst sig efter krisen, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

- Yderligere synes den ellers opadgående trend siden slutningen af 2009 at være stagneret i år, og dette er vel at mærke på et niveau i underkanten af 2004’s lavkonjunktur.

Selv om industrien i sig selv ikke fylder så meget i det økonomiske landskab som tidligere, har sektoren stor betydning andre steder, for eksempel for engroshandel og transport.

Dansk Erhvervs cheføkonom peger på, at en del af faldet i industriens produktion de seneste fire år kan være af mere permanent karakter.

- Et antal industrivirksomheder har drejet nøglen helt om, og andre har brugt krisen til at lægge virksomhedens produktion ud til lande med lavere omkostninger, siger Bo Sandberg.

/ritzau/