Det kræver sin mand, at slå ihjel

Ny roman om det livsfarlige liv i fantasiens Sæby

Marianne Dyhrberg Cornett
Lystmorderen fra Vendsyssel - Tom Oxager. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen.
Sæby 7. juli 2016 12:14

SÆBY: ”Hun hang på væggen” er forfatteren Tom Oxagers tiende bog, der kommer på gaden 11. juli.

Oxager elsker at skrive om mennesker, hvor det ofte går ilde - men bestemt også sørge for, at de skyldige bliver straffet behørigt.

- At være krimiforfatter har mange frynsegoder. Ét af de bedste og vel nok mest iøjnefaldende er, at man kan tage livet af folk. Tro mig, det kan være en stor fornøjelse og give intens glæde: en irriterende politiker, en studievært, en anmelder, en klaphat. Det kan redde min dag, fortæller Tom Oxager.

At planlægge et mord

Stor arbejdsglæde ligger også i at vælge metoden, der passer til den enkelte.

- Skal jeg vælge gift, kniv, skudvåben, stump vold eller noget mere raffineret, der først afsløres længe efter, at jeg effektivt har lukket munden på offeret? Jeg får ikke blod på hænderne, siger han.

Det kan ofte være ret ensomt at være forfatter.

- Man sidder alene med store problemer og bliver pludselig i tvivl. Man slukker for radioen, så den eneste lyd kommer fra de mange ure fra Tiger-butikken. Tik-Tak. Hvem skal jeg slå ihjel i dag. Det er en alvorlig sag. Ensomt, fordi det kræver megen tid og skal gøres ordenligt. Samtidig giver jeg afkald på mange af de bedste ting i livet, som f.eks. havearbejde, golf, bridge, halvmaraton, tv af skihop og langrend. Der er afsavn, siger han med et glimt i øjet.

Men han kan jo gøre, lige hvad han har lyst til - i fiktions verden.

- Alligevel bliver jeg undertiden udsat for beskyldninger om, at jeg er asocial, egoistisk, drikfældig og doven. Doven? Nu be’r jeg Dem, fru Heilbunth. Jeg bærer da selv de tomme flasker ud. Når de forvoksede nullermænd begynder ad snerre ad mig, lægger jeg benene op i sofaen og drømmer om eksotiske steder, jeg har besøgt … på Google Earth, svarer Oxager med vanlig ironi.

Sæbys lyksaligheder

Bogen ”Hun hang på væggen” er tredje og sidste i serien af Sæby-krimier, hvori han priser byen.

- Det må jo have en ende. Enkelte personer var også ved at tage magten fra mig. Elinor Wollesen, den bestøvlede præst, kammede næsten helt over. Hun manipulerede alt og alle for at få oprettet Bibel Bed & Breakfast i præstegården. Selv sin mæcen, den væghængte, hellige Jomfru Maria, forstyrrede hun til stadighed med spørgsmål, afslører Oxager.

Det er ikke alle lokationer han har valgt ud fra en turistmæssig synsvinkel.

- Nåh, du tænker på Musehullerne. De ligger lidt gemt af vejen, men med deres primitive graffiti besidder de alligevel en tiltrækning og mystik, jeg kan bruge. Og så ligger de præcis der, hvor den skønneste vandretur langs åen gennem Sæbygaard skov starter. Og Musehullerne det ideelle sted at gå i ly for en regnbyge.

Udspekulerede banditter fra ”øen”, som vendelboerne kalder Sjælland, har fundet en helt ny måde at opkræve beskyttelsespenge på. Det ender med dramatiske begivenheder i en lokal restaurant.

Samtidig render præsten Ellinor Wollesen Jomfru Maria på dørene:

- Nu er der inden for kort tid sket to mord i vores dejlige by, Hellige Moder. Jeg frygter for, at det kommer til at gå ud over søgningen til vores Bibel Bed & Breakfast!”

Hun siger ”vores” for at forpligte sin velynder.

Maria er da også næsten indfødt sæbynit efter at have hængt på kirkevæggen i så mange hundrede år.

- Det skal du såmænd ikke bekymre dig om, mit barn. Et par mord er nok den bedste reklame, du kan få.

- Tror du virkelig, udbryder Ellinor chokeret.

- Bare vent og se. Gæster vil strømme til din smukke præstegård. Der er ikke noget som et par raske mord, der kan få sat gang i interessen. Og i omsætningen, tilføjer hun eftertænksomt.

Stopper det aldrig

Men hvornår lægger Oxager mon krimierne på hylden og skriver en rigtig roman.

- Jeg ved ikke, om jeg overhovedet magter det. Jeg skøjter nok lidt let hen over det, når det kommer til følelser og dybsindige betragtninger. Jeg har stor respekt for de forfattere, der lykkes med romanerne. Krimier er generelt mere uforpligtende. Kritikerne ser ret overbærende på dem, for ”det er jo ikke rigtig litteratur” I årets første måneder udkom dog et lille forsøg med ”Klog mand tisser ikke mod vinden” - et tilbageblik til min barndom og ungdom. Der fik jeg pludselig nogle andre læsere, og det var en god oplevelse, indrømmer Oxager.

Rigsvåbnet fortsætter...

Han har dog ikke afsluttet serien om Anna Storm.

- Nej, her skriver jeg på bog nummer syv. Det morer mig stadig. En del af de dramatiske begivenheder foregår i Mønsted Kalkgruber. Der er nok lidt mere smæk for skillingen i dén serie. For mig er researchen en stor del af oplevelsen ved at strikke en ny bog sammen. Forlaget er i øvrigt ved at genoptrykke den første bog ”Rigsvåbnet”. Det er jo ikke så ringe, slutter Tom Oxager.

”Hun hang på væggen” udkommer 11. juli og allerede 12. juli kan ivrige Oxager-fans købe et dugfrisk, signeret eksemplar på Sæby Bibliotek fra kl. 14.

Den 26. juli besøger Tom Oxager Restaurant Frank’s, hvor han fortæller om sit arbejde med bøgerne - og signerer bøger.

Læs mere på www.tom-ox.dk - eller følg hans forfatterprofil på Facebook.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...