Naturkatastrofer

Det nordjyske elnet er landets mest sikre

Nordjyderne mangler kun strøm et kvarter hvert år

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

I gennemsnit mangler nordjyderne kun strøm i stikkontakterne et kvarter hvert år. På landsplan er tallet 22,8 minutter.

NORDJYLLAND:Nye tal fra Dansk Energi viser, at Nordjylland ligger helt i top, når det handler om at have strøm i stikkontakten.

Nordjyderne oplever nemlig færre strømafbrydelser end det øvrige Danmark, og netop leveringskvaliteten er et væsentligt konkurrenceparameter, da selv kortvarige nedbrud har store økonomiske konsekvenser for elselskabernes kunder, lyder det fra HEF - Himmerland Elforsyning.

I det hele taget står det godt til med de danske elselskabers leveringssikkerhed. De nye tal fra Dansk Energi viser nemlig, at danske elkunder havde strøm i stikkontakten 99,996 procent af tiden i 2011.

Det svarer til, at den gennemsnitlige elkunde kun oplevede strømafbrydelser i 22,8 minutter sidste år.

Selvom Danmark således klarer sig godt generelt, stikker Nordjylland alligevel af fra feltet, idet de godt og vel 350.000 nordjyske elkunder i gennemsnit kun oplever strømafbrydelser 15 minutter om året.

Flere årsager

Poul E. Lumholtz, netchef i HEF, der dækker omkring 40 procent af elkunderne i Nordjylland, kan ikke give en fuldstændig dækkende forklaring på, at Nordjylland klarer sig bedre end andre landsdele:

- Men det kan skyldes, at vi her i landsdelen nok har haft et tættere samarbejde mellem elselskaberne end andre steder, og at vi har været længere fremme med kabellægning af nettet.

- Det nordlige Vendsyssel, som Nord Energi dækker, har været kabellagt i mange år, og det samme har Aalborg, som er vores ansvarsområde. Desuden arbejder vi ihærdigt på at kabellægge Himmerland og venter at blive færdige i 2018, fortæller Poul E. Lumholtz.

Luftledninger sårbare

Han forklarer, at nedbrud i nettet nemlig oftest skyldes skader på luftledningerne i forbindelse med uvejr og storm. Derfor investerer HEF massivt i at lægge kablerne i jorden for at sikre et endnu mere robust elnet.

- Ganske vist tager nedbrud længere tid at udbedre, hvis kablerne ligger i jorden, men til gengæld er der færre af dem.

- Desuden har vi også lagt et stort arbejde i at kunne koble om mellem de forskellige sektorer af nettet, når der sker nedbrud, så kunderne hurtigere kan få strøm igen. Jeg ved, at man andre steder i landet ikke er lige så langt fremme på dette område, nævner Poul E. Lumholtz.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst