Danmark

Det offentlige skal være motor for økologi

Regeringen og Enhedslisten vil med en ny handlingsplan indfri VK-regeringens løfter om at fordoble økologien.

Det offentlige skal være motor for økologi

Når børn landet rundt sætter tænderne i et æble i frikvarteret, skal det være økologisk. Det mener fødevareministeren, som derfor hæver tilskuddet til skolefrugtordningen, som nu fungerer på 559 skoler.

Men de sprøjtefri skoleæbler er kun én enkelt frugt på en bred gren af aktiviteter, som regeringen nu sammen med Enhedslisten skyder i gang med en handlingsplan for økologi.

For at skubbe landbruget i en grønnere retning til gavn for miljø, beskæftigelse og eksport afsættes der samlet i årene 2012-13 knap en halv milliard kroner.

Satsningen spænder lige fra skolefrugten til styrkelse af eksporten og et massivt, men frivilligt grønt løft i de offentlige køkkener. Desuden skal flere nye økologiske produkter have støtte, og også uddannelserne skal have mere økologi.

Indsatsen skal bidrage til målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020. Et mål, som også den tidligere regering havde, men som har stået mere eller mindre i stampe de sidste 10 år.

Derfor satser den nye regering i langt højere grad på, at det offentlige skal være med til at trække økotoget op i fuld fart.

- Vi vil gerne sætte ekstra turbo på økologien til gavn for vores natur og drikkevand. Men også udvikle flere økologiske varer til danske forbrugere og til eksport, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Planen modtages positivt af både Økologisk Landsforening, som kalder den førende i verden, og af Landbrug & Fødevarer, der dog efterlyser langt mere forskning. Det er et område, som planen ikke har sat penge af til.

- Der er brug for en ambitiøs forskningsindsats. Det er vigtigt, at ministeren afsætter mindst 100 millioner kroner årligt til det, hvis økologien skal udvikle sig, siger økologichef Kirsten Lund Poulsen.

/ritzau/