Det sagde de i grundlovstalerne

Reformer, offentlighedslov og ordfiflerier blev bragt på banen i onsdagens grundlovstaler. Læs et uddrag her.

Det sagde de i grundlovstalerne

* Helle Thorning-Schmidt, statsminister og formand for Socialdemokraterne:

- I det nuværende Folketing har alle partier valgt at søge indflydelse. Det er folkestyre, når det er bedst. Men det betyder også, at ingen partier får deres vilje 100 procent eller får alt det, de gik til valg på, gennemført én til én.

* Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, om sin tidligere forklaring på forskellen mellem holdning og standpunkt:

- Jeg gav mig ud i finurlige, filosofiske og finere retoriske betragtninger om holdninger versus standpunkter. Og helt ærligt. Det lød lidt uldent. Jeg skulle bare have sagt tingene, som jeg plejer at sige dem: Som de er.

* Margrethe Vestager, økonomi- og indenrigsminister og formand for Det Radikale Venstre, om regeringens reformer og samarbejde med Venstre:

- Jeg er glad for at have Venstre i opposition. Af flere grunde. Men vi har lavet mange gode aftaler med Venstre, siger hun og fortsætter. Energiaftale, skattereformen og vækstplanen er de eksempelvis med i. Og derfor er jeg også glad for, at Lars Løkke Rasmussen har ønsket flere reformer.

* Annette Vilhelmsen, erhvervs- og vækstminister og formand for SF:

- Hvis vi nu skulle være helt ærlige, så kunne vores grundlov godt tåle at blive kigget lidt efter i sømmene. Nogle af de ord, jeg har brugt rigtig meget i dag, og som er utrolig vigtige - politiske partier, folkestyre, demokrati, ligestilling, ligebehandling - de ord findes slet ikke i vores grundlov. Det er ærgerligt, synes jeg.

* Lars Barfoed, formand for De Konservative, om folkeskoleforhandlingerne:

- For at mane enhver misforståelse i jorden, så lad mig slå Det Konservative Folkepartis position fast. Det skal være obligatorisk for skolerne at tilbyde lektiehjælp. Så langt kan vi godt blive enige. Men det skal være et tilbud til børnene og ikke et diktat.

* Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance, om den netop vedtagede offentlighedslov:

- I dag (grundlovsdag, red.) står Lars Løkke Rasmussen, Lars Barfoed og regeringspartiernes ledere så på deres møder rundt om i Danmark og holder fine taler om grundloven og folkestyre og demokrati. Sig mig, hvad bilder de sig egentlig ind, lyder det fra Liberal Alliances leder.

* Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti:

- Mange misunder os vores samfundsindretning. Hvorfor skal det så laves om - fordi folk der over få årtier kommer hertil synes det? Jeg siger nej - lad os sige det klart: Vi vil beholde vores Danmark. Og der hvor det allerede er skredet, vil vi via vores argumenter søge at vinde Danmark tilbage.

* Pernille Skipper, næstformand i Enhedslisten, om den netop vedtagede offentlighedslov:

- Borgere i et demokrati er meget mere end stemmekvæg, der trækkes til truget hver fjerde år. Demokrati er mindst lige så meget retten til at sætte et kvalificeret kryds, kunne følge med i den politiske proces, og stille de folkevalgte til ansvar, hvis de ikke forvalter deres magt, som man havde ønsket sig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.