Det siger danske politikere og debatører om Thatcher

Thatcher havde en kompromisløs tro på personlig frihed, privat initiativ og det frie marked, siger Barfoed.

Det siger danske politikere og debatører om Thatcher

Danske meningsdannere finder de store ord frem om Storbritanniens tidligere konservative premierminister Margaret Thatcher, der er død, 87 år gammel.

* Formand for De Konservative, Lars Barfoed:

- Med Margaret Thatchers død har vi mistet en af de helt store europæiske ledere i tiden efter Anden Verdenskrig. Margaret Thatcher var en af de mest markante skikkelser i moderne europæisk konservatisme. Hendes kompromisløse tro på den personlige frihed, det private initiativ og det frie marked var afgørende for den økonomiske genopretning af Storbritannien i hendes regeringstid.

* Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister for Venstre:

- Margaret Thatcher var en meget viljestærk politiker, som kunne være både skrap og ubøjelig, hvis hun ikke fik sin vilje. Margaret Thatcher var frygtindgydende og beundringsværdig på samme tid.

* Morten Messerschmidt, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, på Twitter:

- UK's iron lady er ikke blandt os mere. Hun hørte til adelstanden blandt vor tids frihedskæmpere. Æret være hendes minde.

* Mads Lundby Hansen, cheføkonom for tænketanken Cepos, om Thatchers skattereformer, der sænkede marginalskatten:

- Thatchers skattereformer skete i en periode, hvor præsident Reagan i USA også sænkede marginalskatten markant. Hun satte sammen med Reagan gang i en skatte-revolution, der smittede af på skattepolitikken i hele OECD. Blandt andet var Thatchers reformer med til at inspirere Poul Schlüter til at reducere marginalskatten i 1987 fra 73 til 68 procent. Efterfølgende har Nyrup og VK-regeringen fortsat tendensen med lavere marginalskat. Og det samme er sket i resten af OECD-landene.

* Per Stig Møller, tidligere udenrigsminister for Konservative:

- Margaret Thatcher tog det opgør, som ingen af hendes forgængere havde vovet at tage og fik så England, som dengang blev kaldt "Europas syge mand", rejst op igen og fik fremgang i landet. Hvor hendes forgængere var pæne og rare mænd, så havde de ikke fået rettet England op. Det fik hun kun med den kombination af målrettethed og jernvilje, hun havde.

* Margrethe Vestager (R), økonomi- og indenrigsminister, på Twitter:

- Godt nok ikke enig med Margaret Thatcher i alt eller bare det meste, men dyb respekt for hende. Politiker, retoriker, statsmand.

* Simon Emil Ammitzbøl, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, på Facebook:

- Ære være hendes minde!

* Niels Helveg Petersen, tidligere udenrigsminister for Radikale Venstre:

- Margaret Thatcher havde en direkte og kontant stil og kendt for sine udiplomatiske ytringer. Det skabte selvfølgelig mange beundrere og mange fjender. Ved en middag var vi uenige om euroen, og da vi rejste os sagde hun hen over bordet nok så bramfrit, vil jeg sige, og udiplomatisk: "Hr. minister, kun et fæ vil opgive sin egen valuta".

* Pia Kjærsgaard (DF), værdipolitisk ordfører:

- Hun var et stort menneske og en stærk kvinde, som gjorde et ubeskriveligt stort stykke arbejde for sit land. Hun holdt fast i sine holdninger, og blev derfor kendt i hele verden som Jernladyen. Hun var en usædvanlig personlighed, som har sat aftryk på både Storbritanniens og verdens historie. Verden har meget at takke Margaret Thatcher for. Jeg takker hende også.

* Lykke Friis, folketingsmedlem, tidligere minister for Venstre, på Facebook:

- På en dag, hvor alle med rette mindes Margaret Thatcher, bør hendes ægtemand Denis også have en varm tanke. Glemmer aldrig da han helt afmonterede en journalists spørgsmål om, hvem der havde bukserne på derhjemme med følgende bemærkning: "Det har jeg. Og jeg stryger og vasker dem også selv"!

* Poul Schlüter, tidligere dansk statsminister (K) på samme tid som Thatcher var premierminister for Storbritannien, til politiken.dk

- Hun var et stærkt menneske og en stærk politiker, som prægede sin periode meget voldsomt i kraft af stærke meninger og en stærk viljestyrke. Hun var meget resultatorienteret, må man sige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.