Udland

Det siger de om Mursis valgsejr i Egypten

Reaktionerne strømmer ind efter Mohamed Mursis valgsejr ved det historiske præsidentvalg i Egypten.

Det siger de om Mursis valgsejr i Egypten

Talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney:

- Vi lykønsker det egyptiske folk for denne milepæl i deres overgang til demokrati. (...) Vi mener, at det er afgørende for den egyptiske regering at fortsætte med at udfylde Egyptens rolle som en søjle for regional fred, sikkerhed og stabilitet.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu:

- Israel sætter pris på den demokratiske proces i Egypten og respekterer udfaldet af præsidentvalget.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton:

- Dette er en historisk milepæl i Egyptens overgang til demokrati og et historisk øjeblik for landet og regionen.

EU's formand, den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

- I dag har været en god dag for et demokratisk Egypten. Men vi har i ugerne op til valget været vidne til alvorlige tilbageskridt i den demokratiske overgang. (...) Det vækker dyb bekymring og er noget, vi ser på med stor alvor.

Frankrigs præsident, François Hollande:

- Det er vigtigt, at den omstilling, som begyndte i februar 2011, fortsætter, så der i overensstemmelse med de tilsagn, der er givet, kan etableres et demokratisk og pluralistisk system i Egypten samt et retssystem, der garanterer borgerlige og politiske rettigheder til alle borgere og mindretal.

Premierminister i Hamas-regeringen i Gaza, Ismail Haniyeh:

- Vi regner med, at Egypten vil spille en stor ledende rolle, en historisk rolle, i den palæstinensiske sag og hjælpe den palæstinensiske nation med at få sin frihed, vende hjem og helt afslutte belejringen af Gaza.

Storbritanniens udenrigsminister, William Hague:

- Det bliver vigtigt for den nye regering at stå for national samling og forsoning, at bygge broer i det egyptiske samfund og at overholde menneskerettigheder, inklusive kvinders og religiøse mindretals rettigheder, og garantere retssikkerheden.

Qatars regering i udtalelse på det statslige nyhedsbureau QNA:

- Med dette skridt har egypterne bragt deres land i retning af demokrati, så det kan genoptage sin store historiske rolle.

Irans udenrigsministerium i pressemeddelelse:

- Vi glæder os over det egyptiske folks sejr ved dette valg og dr. Mohamed Mursis præsidentskab, og hylder landets martyrer.

(Kilde: Internationale nyhedsbureauer)

/ritzau/