Udland

Det siger politiske ledere om valget i Kenya

Mange landes udenrigsministre lykønsker kenyanerne med valget, men er skeptiske over for den nye præsident.

Det siger politiske ledere om valget i Kenya

Uhuru Kenyatta, der er eftersøgt for forbrydelser mod menneskeheden i Haag, blev lørdag valgt som Kenyas fjerde præsident.

Og selvom den afgående premierminister Raila Odinga, som er Kenyattas ærkerival, nægter at anerkende valgresultatet på grund af beskyldninger om fusk, siger verdens vestlige ledere ikke desto mindre tillykke med et fredeligt valg.

Flere er dog forbeholdne over for den kontroversielle præsident, der er tiltalt ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for sin rolle i de voldelige optøjer og uroligheder, der brød ud i Kenya efter valget i 2007.

* USA's udenrigsminister, John Kerry:

- Vi står ved jeres side i dette historiske øjeblik, og vi vil fortsætte med at være en nær allieret med det kenyanske folk, siger Kerry i en udtalelse og undlader helt at nævne Kenyatta.

Inden valget havde en amerikansk topdiplomat udtrykt, at "valg har konsekvenser" - en klar indikation om, at Kenyatta angiveligt ikke var amerikanernes foretrukne kandidat.

* Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, siger, at han forventer, at Kenya vil opretholde landets internationale forpligtigelser:

- Dette indebærer specifikt dets samarbejde med den Internationale Straffedomstol, siger han.

* Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF):

- Jeg noterer mig, at Kenyatta løbende har understreget sin intention om at samarbejde med ICC. Derfor forventer vi selvsagt også, at Kenyatta vil fortsætte samarbejdet med ICC. Som bekendt vejer handlinger tungere end ord.

Kenya er et af de lande, Danmark yder mest bistand til. Om dette vil ændre sig, hvis Kenyatta kendes skyldig ved ICC, er for tidligt at sige, mener Villy Søvndal.

- Det synes jeg ikke er et aktuelt spørgsmål at spekulere i p.t. Lad os tage en ting ad gangen. Vi har på nuværende tidspunkt ingen planer om at ændre på vores udviklingspolitiske samarbejde med Kenya, siger han.

* En udtalelse fra Ugandas præsident, Yoweri Museveni, belyser den skarpe kløft mellem vestlige regeringers holdning til ICC sammenlignet med mange afrikanske landes, som jævnligt beskylder domstolen for at have en anti-afrikansk agenda.

- Jeg skriver for at ønske dig tillykke med den historiske sejr, du har opnået ved at vinde dette tætte præsidentvalg, lyder det fra Museveni, som tilføjer, at valget har "bragt ære til Kenya og Afrika".

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.