Udland

Det skal de diskutere på COP18 i Qatar

FN's årlige klimakonference, COP18, er mandag blevet indledt i ørkenstaten Qatars hovedstad, Doha.

Det skal de diskutere på COP18 i Qatar

* Hovedemnerne på dagsordenen er: Finansiering af klimastøtte til ulande, fornyelse af Kyoto-aftalen og en ny global aftale fra 2020.

* Kyoto-protokollen, som blev indgået i 1997, udløber med udgangen af 2012. Den skal erstattes af en ny periode for 2013-2020.

* Landene skal også diskutere, hvordan man i 2015 kan enes om en ny global klimaaftale, der omfatter alle lande og træder i kraft senest i 2020.

* På dagsordenen er desuden klimastøtte til verdens fattige lande. På klimatopmødet i København for tre år siden lovede de rige lande, at de i 2020 vil yde 100 milliarder dollar årligt i klimastøtte til de mest sårbare ulande.

* Men selv om Den Grønne Klimafond er etableret med hovedkvarter i Sydkorea, er kassen stadig helt tom for tiden efter 2012.

* På COP15 i København vedtog man også, at opvarmningen af kloden skal holdes under to grader.

* Landenes hidtidige CO2-løfter dækker imidlertid kun 60 procent af det nødvendige, og ifølge forskerne er vi på vej mod mindst tre-fire graders stigning.

* Ministrene for de omkring 200 deltagende lande ankommer til Doha fra midt i næste uge, og COP18 afsluttes 7. december.

(Kilder: Det Internationale Energiagentur (IEA), UNEP m.fl.)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.