Det skal du gøre for din privatøkonomi i februar

Tjek dine forsikringer, så du er sikker på, at du ikke betaler for mere, end du har brug for.

Jo ældre du bliver, jo flere dyre ting har du ofte, hvilket betyder noget for, hvor stor dækningsum af dit indbo du skal have. Foto: Free/Colourbox

Jo ældre du bliver, jo flere dyre ting har du ofte, hvilket betyder noget for, hvor stor dækningsum af dit indbo du skal have. Foto: Free/Colourbox

Mange danskere har fået en forsikringsregning ind ad brevsprækken i starten af det nye år.

Og det kan give anledning til at løbe sine forsikringer igennem.

- Det er vigtigt at tjekke sine forsikringer mindst en gang om året, eller når der sker en stor ændring i ens liv, og man for eksempel bliver gift, skilt eller køber noget dyrt, siger Morten Holm Steinvig, der er rådgiver i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

Ikke mindst fordi du kan spare penge.

Det er altid en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber. Tilbuddene kan også bruges til at presse dit nuværende selskab på prisen.

Men vær opmærksom på, at dækningen kan være meget forskellig fra selskab til selskab.

Du kan for eksempel have brug for ekstra dækning i din indboforsikring, hvis du har mange gadgets og dyr elektronik i dit hjem.

Omvendt skal du ikke betale for forsikringer, som du ikke har brug for.

- Det kan være, at du har ekstra dækning på en cykel, som du ikke længere bruger, fordi du altid tager bilen, siger Morten Holm Steinvig.

Du skal også gøre op med dig selv, om selve dækningssummen passer til værdien af dit indbo.

Som tommelfingerregel bør du som ung kun betale for en lav dækningssum, fordi dine ting typisk ikke koster alverden at generhverve, siger Morten Holm Steinvig.

- Men når man kommer op i årene og har erhvervet sig flere møbler og dyre fladskærme, så kan det være en god idé at hæve sin dækningssum, siger han.

Overvej også, om selvrisikoen på din indboforsikring er passende.

- Regner du ikke med at indberette mange skader, kan du sætte din selvrisiko højt, så du kommer til at betale mindre for forsikringen, siger Morten Holm Steinvig.

En høj selvrisiko kan til gengæld være en dårlig idé, hvis du har børn eller husdyr, eller hvis du af andre grunde vurderer, at der er stor risiko for, at dine ting kan gå i stykker.

Foruden indboforsikringen er det også vigtigt at kigge på sin ulykkesforsikring.

- Hvis du har børn, skal du sørge for, at der er tegnet en forsikring, som dækker deres ophold på institutioner og eventuelt en udvidet dækning på tandskade, siger Morten Holm Steinvig.

Dyrker du farlige sportsgrene, kan der også være brug for en bedre dækning.

Hvis du er oppe i årene, kan du overveje helt at sløjfe den forsikring, der dækker tab af erhvervsevne, men eventuelt også din livsforsikring, siger Lars Hjorth, der er uvildig rådgiver i Pension Consult Forsikringsmægler.

- Nærmer man sig pensionsalderen og har en meget stor pensionsformue, har man så brug for den livsforsikring, eller bliver det smør på flæsk. Måske kan man stryge livsforsikringen og i stedet spare mere op eller gøre noget sjovt med de penge, siger Lars Hjorth.

Fakta: Pas på dobbeltforsikring

- Mange er forsikret for tab af arbejdsevne, død og visse kritiske sygdomme via deres pensionsselskab og risikerer derfor at være dobbeltforsikret ved at tegne en almindelig ulykkesforsikring.

- Er du forsikret to steder, får du dog udbetalt penge begge steder fra, hvis uheldet er ude.

- På pensionsinfo.dk kan du se, hvilke forsikringer du har gennem dit pensionsselskab.

Kilde: Morten Holm Steinvig.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.