Det skal koste ekstra at overtræde loven

Lovovertrædere bliver pålagt afgift, som skal gå til en offerfond. Det er regeringen og Enhedslisten enige om.

Det skal koste ekstra at overtræde loven

Kører du groft uansvarligt, begår vold eller overtræder en anden af landets love, vil du i fremtiden få en ekstra regning på 500 kroner oveni bøden eller dommen.

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at lægge en afgift på en lang række lovovertrædelser, skriver Politiken Søndag.

Pengene, der betales, samles i en fond. Og det skønnes, at der vil blive indbetalt 25-30 millioner kroner om året til fonden.

- Der bliver tale om en meget betydelig håndsrækning til ofre for kriminalitet, så de gennem effektiv rådgivning og vejledning kan komme videre i livet efter de forfærdelige ting, de har oplevet, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

Pernille Skipper fra Enhedslisten siger, at den tidligere regering har forhøjet straffene, mens ofrene for forbrydelserne er blevet forsømt.

- Derfor er fonden et vigtigt signal til ofrene om, at nu bliver der taget hensyn til dem, siger hun til avisen.

Offerfonden er blevet til efter svensk forbillede og har været på vej et stykke tid.

Allerede under den tidligere regering foreslog S og SF, at man skulle oprette fonden. Men da VK-regeringen ikke ville være med, faldt forslaget.

Det var Enhedslisten, der for nylig genoptog idéen - og så var der grobund for at få en ordning i hus.

Formålet med den nye fond er at få penge til at forbedre vilkårene for ofre.

Man kan ikke som offer få penge fra fonden. Derimod er det meningen, at man søger om tilskud til hjælp til en psykolog eller en socialrådgiver. De kan nemlig hjælpe ofre i gang med en uddannelse eller søge job.

Samtidig kan fonden også give penge til forskning i behandling af ofre eller til informationsmateriale om, hvordan man som offer bedst får hjælp.

/ritzau/