Det store kommunale tag-selv-bord

16 kommuner har takket nej til den store lønfest

Hans Christensen
Onsdag tager Frederikshavn Byråd en beslutning, der påvirker deres egen hverdag og pengepung. Skal de bevilge sig selv en stor lønstigning eller pænt sige nej tak? Arkivfoto: Kim Dahl Hansen
Frederikshavn 24. januar 2017 10:53 - Opdateret 24. januar 2017 12:13

FREDERIKSHAVN: Lønfest eller mådehold i et valgår?

Det er dilemmaet for det enkelte byrådsmedlem, når det store tag-selv-bord onsdag aften rulles ind i byrådssalen.

På buffeten er der dækket op med fristelser i stor stil:

Lønstigninger på 54.177 til alle syv udvalgsformænd. Lønstigning på 23.555 kr. til 1. viceborgmesteren. Et lønhop på 21.200 kr. til formanden børn- og ungeudvalget, samt en årlig stigning på 7.425 kr. til alle menige udvalgsmedlemmer.

Og hvad skal man så lige sætte tænderne i? Skal man ukritisk gafle hele pakken? Eller nøjes med udvalgte retter? Eller måske helt sige nej tak? Det er jo valgår, og alle andre steder i kommunen bliver hver en 50-øre vendt og drejet. Hmmm...

Godt de radikale ikke er med...

Godt de radikale ikke sidder med til bords, for de vægelsindede radikale vil ifølge den gamle vits dø af sult, hvis de skulle leve af tag-selv-bordets mange valgmuligheder ...

Spøg til side. Det er en alvorlig sag, der har givet hovedbrud i mange af landets kommuner.

16 kommuner har takket nej

16 kommuner har ifølge magasinet "Kommunen" indtil videre takket nej til at lade at lade vederlagene stige som en automatisk følge af den vederlagsstigning på 31,4 procent til borgmestre, som et bredt flertal i Folketinget har aftalt.

De 16 kommuner er Allerød, Ballerup, Bornholm, Favrskov, Furesø, Gentofte, Herlev, Holbæk, Hvidovre, Kerteminde, Lejre, Middelfart, Randers, Ringsted, Rudersdal og Vallensbæk.

Mandag aften besluttede Læsø Kommune også at sige nej tak til lønstigningen, mens Aalborg Byråd vedtog det fulde lønhop.

Mindst 69 kommuner og alle regioner har besluttet at lade de afledte vederlagsstigninger slå fuldt igennem, mens de resterende kommuner beslutter sig i januar.

Borgmesterens løn er fastsat ved lov, og udgifter vedtaget ved lov kompenseres normalt af staten. Det fastlægges i de årlige økonomiforhandlinger.

Derimod er der ingen garanti for, at de afledte honorarer kompenseres.

Beslutter byrådet i Frederikshavn sig for fuld gennemslagskraft, vil det betyde en merudgift på godt en million kr. Fratrukket borgmesterens lønhop på 235.000 kr., som staten kompenserer, betyder det altså 765.000 kr., som skal tages af kommunekassen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...