Det vil vi huske de olympiske lege i Rio for

OL i Rio er snart forbi. Søndag slutter legene, der har budt på flere mindeværdige øjeblikke gennem 16 dage.

Athletics - Women's 400m Hurdles Victory Ceremony Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes

Athletics - Women's 400m Hurdles Victory Ceremony Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes

* Overraskelserne:

Flere af Danmarks forventede medaljehåb kiksede, men i stedet trådte de lidt mere ukendte ind på den store scene. I svømning vandt 22-årige Pernille Blume guld i 50 meter fri, efter at det måske største danske svømmehåb Rikke Møller Pedersen sluttede sidst i finalen i 200 meter bryst. Kajakroeren René Holten Poulsen kunne heller ikke få det til at fungere, men det kunne 20-årige Emma Aastrand Jørgensen til gengæld. Hun vandt sølv i 500 meter enerkajak.

* Plastikposer:

Forureningen i Rio kom især sejlerne til at mærke. Flere gange satte plastikposer sig fast i de danske både, og sammen med drilske vindforhold fik det indflydelse på sejlkonkurrencerne. Der var dog ingen meldinger om syge danskere i det bakteriefyldte kystvand, hvor det blev til danske bronzemedaljer i 49erFX og Laser Radial.

* Vildfarne buschauffører:

Infrastrukturen i Rio nåede ikke at komme helt på plads før OL, og mange buschauffører havde svært ved at finde vej de første dage. Svømmeren Jeanette Ottesen nåede ikke frem til sin semifinale i 50 meter fri i tide, fordi en buschauffør kørte den gale vej. Ottesen og to andre svømmere kom dog i vandet med en lille times forsinkelse.

* Opdigtet overfald:

Før OL blev der talt meget om sikkerhed, og det blev også et tema, da den amerikanske svømmestjerne Ryan Lochte sammen med tre andre svømmere hævdede, at de var blevet overfaldet og truet til at udlevere deres penge. Videoovervågning viste dog noget ganske andet. Svømmerne havde rent faktisk ødelagt en dør på en tankstation og blev bedt om at erstatte den. Ryan Lochte undskyldte senere episoden på Twitter.

* Guldmedaljen:

Svømmeren Pernille Blume gjorde comeback i april efter en pause, og der endte med at være guld i hendes alternative optakt til OL. Ingen havde regnet med 22-årige Blume, der viste sig at være ganske suveræn i racerdisciplinen 50 meter fri. Hun satte hurtigste tid af alle indledende, semifinale og finale. Det var Danmarks første svømmeguld til OL i 68 år.

* Højbede og gipsplader:

Badmintonduoen Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl bekæmpede nervøsitet på deres helt egen måde. For at få hinanden til at slappe af talte de midt under kampene om, hvordan man sætter gipsplader op i loftet, og om de skal have jordbær i højbedet derhjemme. De kunne rejse hjem med sølv efter en tæt finaleafgørelse mod de japanske verdensettere.

* McDonalds-køen:

OL-atleterne kunne spise gratis på McDonalds i den olympiske landsby, og det betød, at der hver dag fra morgen til aften var en kø på op mod 50 meter for at afgive en bestilling. Atleterne havde adgang til en stor buffet i OL-byen, men det var angiveligt ikke den store madkunst, de blev budt på.

* Søgræs:

OL endte som en stor nedtur for Danmarks største medaljehåb René Holten Poulsen, som selv kronprins Frederik var sikker på, ville tage en medalje. Det endte med en sjetteplads i 1000 meter enerkajak efter en finale, der delvist blev spoleret af forkølelse og søgræs. René Holten Poulsen følte, at han skulle trække en trailer efter sig, mens andre bare kunne padle derudad.

* Usain Bolt:

Sprintfænomenet var der igen, og for tredje gang i træk tog Usain Bolt OL-guld på 100 og 200 meteren. Sammen med Jamaicas stafethold gentog han også guldet i 4 x 100 meter. Det er første gang i OL-historien, at det lykkedes at lave en triple-triple.

* Håndslag og krammere:

Der var både high fives og krammere til de danske atleter fra tv-stationernes værter, når det var gået godt. Svømmeren Rikke Møller Pedersens interview efter skuffelsen i 200 meter bryst-finalen delte vandene. DR's Peter Falktoft indledte sit interview med at kalde svømmeren "Rikke-mus" og endte med at trøste hende efter en sidsteplads i finalen.

* Michael Phelps:

Allerede før legene i Rio var den amerikanske svømmer Michael Phelps OL-historiens mest vindende atlet. I Brasilien vandt han fem guldmedaljer og en enkelt sølvmedalje, og dermed nåede han op på i alt 28 OL-medaljer i karrieren. 23 af dem er af fineste karat.

* Rusland:

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) undersøgte muligheden for helt at udelukke Rusland på grund af afsløringer om statstyret doping i en lang række idrætsgrene, men det viste sig juridisk umuligt. Derfor endte små 300 russiske atleter med at deltage i Rio, selv om Rusland gennem en årrække har holdt resten af verden for nar.

Cykelstyrt:

Jakob Fuglsang endte med at vinde Danmarks første OL-medalje, da cykelrytteren tog sølv i landevejsløbet. 12 kilometer før mål var der ikke meget, der tydede på, at danskeren skulle kæmpe med om sejren. Her lå italienske Vincenzo Nibali og Sergio Henao fra Colombia i spidsen af løbet sammen med polske Rafal Majka, men Nibali og Henao styrtede på en nedkørsel. Styrt på den farlige nedkørsel var også med til at afgøre kvindernes landevejsløb.

Sportsånd:

De to langdistanceløbere Nikki Hamblin fra New Zealand og amerikaneren Abbey D'Agostino leverede et rørende øjeblik, da Hamblin væltede godt midtvejs i kvindernes 5000 meter løb. Med sig i faldet hev hun D'Agostino. Med stort besvær fik de hjulpet hinanden over målstregen. De to løbere endte med at få en plads i finalen.

Sara Slott Petersen:

Den 29-årige hækkeløber Sara Slott Petersen vandt som den første danske kvinde en atletikmedalje ved OL siden 1948, hvor Lily Carlstedt vandt bronze i spydkast. Slott fik sit gennembrud i 2015, og hun har siden været en del af verdenseliten. I finalen i Rio satte hun personlig rekord i 400 meter hæk med tiden 53,55 sekunder, hvilket rakte til sølv.

Guldfireren:

For sjette OL i træk sørgede den danske letvægtsfirer for en medalje til Danmark. Mens det for fire år siden blev til bronze i London, så lykkedes det i Rio for Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Kasper Winther Jørgensen og Morten Jørgensen at få sølv. I kvindernes ro-konkurrencer gjorde Fie Udby Erichsen, som vandt OL-sølv i 2012, sig uheldigt bemærket, da hun tabte den ene åre i semifinalen.

Håndboldherrerne:

Det er blevet til adskillige medaljer til EM og VM. Gang på gang har de danske håndboldherrer haft problemer til OL, men i Rio lykkedes det omsider at få en medalje. Om det bliver guld eller sølv, afgøres søndag aften, når Danmark møder Frankrigs favoritter i finalen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden