Det viser Sohns undersøgelse om Cibor-renten

Ministeren kan ikke finde tegn på manipulation, men kan heller ikke garantere, at renten har været retvisende.

Det viser Sohns undersøgelse om Cibor-renten

* Cibor står for Copenhagen Interbank Offered Rate

* Renten fastsættes ved, at syv banker hver dag oplyser, hvilken rente de ville tage for et lån uden sikkerhed til en såkaldt "prime" bank, altså en meget solid bank.

* Efter finanskrisens udbrud i 2008 frøs markedet for usikrede interbankudlån til is. Derfor var Cibor ikke længere baseret på faktiske handler, men derimod på bankernes bedste skøn.

* Frem til april 2011 var det Nationalbanken, der stod for at udregne Cibor-renten på baggrund af bankernes indberetninger.

* Men Nationalbanken konstaterede, at Cibor-renten var højere end tilsvarende renter i udlandet. Da Nationalbanken ikke kunne få en tilfredsstillende forklaring på det, trak den sig fra Cibor-fastsættelsen.

* Mistanken om urent trav i Cibor-fastsættelsen skyldes blandt andet, at den britiske bank Barclays i juni 2012 fik en bøde for at have manipuleret med Libor-renten, som er det britiske modstykke til Cibor.

* Erhvervs- og Vækstministeriet vurderer, at systemet har en række svagheder, og at Cibor lå bemærkelsesværdigt højt i 2009-2010. Men ministeriet finder ikke tegn på manipulation.

* Finansrådet udsendte for nylig en redegørelse med forklaringer på den høje Cibor-sats. Ministeriet kan i lighed med Nationalbanken "ikke afvise forklaringerne, men finder dem heller ikke tilstrækkeligt velbegrundede".

* Ministeriet understreger, at det primært er professionelle investorer, der er blevet berørt, hvis Cibor har været for høj. Men bankkunder med prioritetslån og visse former for billån kan dog også være blevet berørt.

* Boligejere med realkreditlån bundet op på Cibor vurderes kun berørt i mindre omfang, da renten på disse lån ikke har adskilt sig væsentligt fra andre korte realkreditobligationer.

* Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er det en svaghed ved Cibor, at den ikke længere er baseret på faktiske handler i et marked. Derfor bliver renten fremover suppleret af en referencerente baseret på Cita-renteswaps, for hvilke der er et likvidt marked.

* En anden svaghed er, at der ikke har været offentlig kontrol med Cibor.

Fremover får Finanstilsynet hjemmel til at føre tilsyn med rentefastsættelsen, og tilsynet får også adgang til at gennemgå bankernes interne materiale, blandt andet de ansattes e-mails, tilbage i tiden.

* Cibor er ifølge Finansrådet grundlag for finansielle kontrakter på mellem 5000 og 7500 milliarder kroner.

(Kilde: Redegørelse om Cibor fra Erhvervs- og Vækstministeriet)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.