Det vrimler med sorte 1.000-kronesedler i Danmark

Klare tegn på kriminel undegrundsøkonomi

Der er masser af sorte 1.000-kronesedler i omløb. Arkivfoto <i>Scanpix Denmark</i>

Der er masser af sorte 1.000-kronesedler i omløb. Arkivfoto Scanpix Denmark

DANMARK:At have en 1.000-kroneseddel i pungen er nok en sjældenhed for de fleste danskere. Alligevel er den danske økonomi fyldt med 1.000-lapper, som ifølge Nationalbanken udgjorde hele 32,1 milliard kroner sidste år.

Det svarer til næsten halvdelen af alle kontanter i omløb, der totalt set løb op i 65,1 milliard kroner ved udgangen af 2012.

Ifølge to eksperter er det et tegn på en kriminel undergrundsøkonomi i Danmark, skriver metroxpress.

- Med små sedler fylder man et kælderrum på ingen tid, og transporten er helt anderledes. Der er god mening i, at man i undergrundsøkonomien holder meget af den slags, siger Vagn Greve, der er pensioneret professor i økonomisk kriminalitet.

Kriminalitet og sort arbejde

Finansekspert John Norden har samme opfattelse:

- Jeg tror, at grunden til, at vi ser så mange 1.000-kronesedler, som sjældent kommer frem i lyset, er, at de bliver brugt til kriminalitet og sort arbejde.

Københavns Politi bekræfter over for metroxpress, at beslaglæggelser af kontanter ofte består af store bundter 1.000-kronesedler.

- De narkokriminelle gider ikke have de små sedler og kroner. De vil hellere have dem vekslet til store sedler, siger politikommissær Steffen Steffensen til metroxpress.

Hvor havner sedlerne?

Nationalbankens underdirektør, Karsten Biltoft, kan ikke svare på, hvor de mange 1.000-kronesedler havner:

”Der er ikke nogen, der ved det med sikkerhed. Men det er jo ikke en kriminel handling i sig selv at have en 1.000-kroneseddel, og jeg tror også, der er nogle, der bruger dem som værdiopbevaring, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.