Deutsche Bank skal i retten over finanskrise-fusk

Den tyske storbank Deutsche Bank slipper ikke for at blive sagsøgt for milliarder af stortabende kunder.

BRITAIN-BANKING-TAKEOVER-COMPANY-NORTHERN ROCK Foto: Scanpix/Ben Stansall

BRITAIN-BANKING-TAKEOVER-COMPANY-NORTHERN ROCK Foto: Scanpix/Ben Stansall

Tyske Deutsche Bank skal alligevel i retten, da banken er sagsøgt for at have solgt for milliarder dollar værdipapirer før finanskrisen fuldtud vidende, at markedet var ved at falde helt fra hinanden.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Ifølge Reuters er der tale om en gammel sag, som Deutsche Bank ad flere omgange har undgået at komme i retten med. Men retten i Manhattan har nu bestemt, at banken ikke slipper.

Banken er sagsøgt af industriselskabet Belmont Holdings og flere privatpersoner for at have solgt investeringer i dårlige boliglån og strukturerede produkter vel vidende, at markedet var tæt på kollaps.

Der er tale om salg for mindst 5,4 milliarder dollar, 37 milliarder kroner, i efteråret 2007 og foråret 2008.

Sagsøgerne mener, at Deutsche Bank skulle have advaret om risikoen i værdipapirerne, da de solgte dem.

Ikke mindst fordi de mener at kunne bevise, at Deutsche Bank selv allerede i efteråret 2007 havde tabt 4,5 milliarder dollar på lignende produkter.

Finanskrisen opstod, da der var opbygget en enorm boble i det amerikanske boligmarked.

Boblen blev i høj grad udløst af, at boliglån til kunder, der ingen chance havde for at betale dem tilbage, blev maskeret, som bedre end de var, og samlet med bedre boliglån.

Der ud over blev der solgt en stribe indviklede obligationsprodukter, hvis sikkerhed var langt mindre, end den blev opfattet.

Kollapset i det amerikanske boligmarked trak al likviditet ud af markedet. Det fik en stribe banker over hele verden til at gå ned, udløste et økonomiske kollaps i USA og Europa og var forløberen for den europæiske gældskrise, er stadig præger den danske økonomi.

Verdens største finansielle aktører har siden krisen betalt milliarder i bøder for at have brudt loven, løjet for deres kunder og bevidst have omgået reglerne for bankdrift.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst