DF: Banktilsyn skal til folkeafstemning

Det vil være suverænitetsafgivelse, hvis et nyt EU-banktilsyn kan lukke danske banker, mener Messerschmidt.

DF: Banktilsyn skal til folkeafstemning

De danske vælgere skal spørges, før Danmark eventuelt vil kunne gå med i det nye fælleseuropæiske banktilsyn, som de kommende måneder skal forhandles på plads i EU.

Det mener europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) på baggrund af EU-Kommissionens forslag om, at det nye banktilsyn i grelle tilfælde skal kunne inddrage banklicensen fra banker i lande, der er underlagt dets myndighed.

- At træffe afgørelse om, hvorvidt bankerne må drive virksomhed, er myndighedsvirksomhed. Og det er omfattet af paragraf 20, siger Messerschmidt til Ritzau med henvisning til grundlovens regler for dansk suverænitetsafgivelse.

- Det hele afhænger af, hvilke nye beføjelser EU får. Men hvis den slags beslutninger skal overføres til EU, er der ingen tvivl. Så skal danskerne til stemmeurnerne, siger Messerschmidt.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til, om den vil have Danmark med i det nye tilsyn.

Det skal som udgangspunkt gælde for alle eurolande og skal rodfæstes i Den Europæiske Centralbank (ECB), der styres af eurolandene. Men EU-lande uden euro er inviteret med, og der forhandles nu om de nærmere betingelser.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) tvivler dog umiddelbart på, at dansk deltagelse kan udløse en folkeafstemning.

- Det er svært at vurdere, når vi ikke har det endelige forslag. Men som jeg har fået det oplyst, har centralbanken allerede i traktaterne hjemmel til at lave et fælles tilsyn. Men det må afgøres, når det endelige forslag ligger på bordet.

- Men sådan som det tegner helt, helt, helt, helt, helt foreløbigt, så er det ikke en folkeafstemning på det her grundlag, sagde Vestager sent fredag i forbindelse med et uformelt møde med EU-kollegerne på Cypern.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.