DF kræver ni punkter opfyldt i finanslov

Dansk Folkeparti er klar til at indgå en finanslov med regeringen, hvis man kan få opfyldt ni punkter.

DF kræver ni punkter opfyldt i finanslov

Mens finansminister Bjarne Corydon (S) kæmper for at få en finanslov i hus med enten Enhedslisten eller Venstre, kommer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl nu med et konkret tilbud til regeringen.

Partiet har opstillet en liste med ni konkrete punkter, som klart skal fortælle regeringen, hvad der skal til for at indgå en aftale med Dansk Folkeparti.

- Opfyldes alle de ni punkter er vi selvsagt klar til en finanslovsaftale med regeringen, men hvis regeringen ikke ønsker forhandlinger med Dansk Folkeparti om et egentligt finanslovsforlig, kan hvert af punkterne i sig selv danne udgangspunkt for en delaftale.

- Det er helt op til regeringen. Vi er klar, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti har mandater nok til at alene at give regeringen flertal, og partiet kan derfor i teorien skubbe Venstre og Enhedslisten helt ud af forhandlingerne.

Spørgsmålet er dog, om regeringen vil efterkomme DF's liste, der blandt andet rummer krav om en erhvervsskattepakke med afskaffelse af forhøjelsen af fedt- og sukkerafgiften, stop for lempelser i udlændingepolitikken i det kommende år, øget indsats mod østeuropæisk løntrykkeri og lavere afgifter på øl og sodavand.

Dansk Folkepartis liste fortæller dog ikke, hvordan partiet vil finansiere de enkelte punkter. Og det er helt bevist:

- Ved ikke længere at stå fast på en bestemt finansiering håber vi at kunne sparke døren ind til finansministeriet og få en mere åben forhandling om, hvordan pengene skaffes, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han erkender blandt andet, at DF ikke kommer igennem med det tidligere ønske om at finansiere fedt- og sukkerafgiften ved ikke lade grænsen for topskat stige. Det har regeringen nemlig allerede besluttet at gøre i skattereformen.

Ifølge Jyllands-Posten har regeringen i stedet foreslået at hente pengene til at drope fedt- og sukkerafgiften hjem ved at hæve bundskatten og fastfryse personfradraget.

Det er Venstre imod, fordi man ikke vil nøjes med en skatteomlægning, mens Dansk Folkeparti er åbne for at lade skatterne stige et andet sted for at komme af med de udskældte afgifter.

Kristian Thulesen Dahl fastslår samtidig, at Dansk Folkeparti er parat til at acceptere, at regeringen ikke vil ændre på dagpengereglerne, selvom partiet tidligere har talt for en midlertidig udskydelse af halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år.

- Finansministeren har afprøvet muligheden for at indgå en aftale med Venstre eller Enhedslisten. Efter onsdagens møde står det klart, at det kan køre fast for finansministeren. I hvert fald udtrykker både Venstre og Enhedslisten, at det ser sort ud.

- Vi håber, at det åbner mulighed for, at Dansk Folkeparti kan komme ind og få indflydelse, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.