DF og EL vil have folkeafstemning om patenter

Danskerne skal stemme om tilslutning til en fælles EU-patentdomstol.

DF og EL vil have folkeafstemning om patenter

Danskerne kan godt begynde at sætte sig ind i de finere detaljer omkring beskyttelse af danske virksomheders europæiske patenter.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil nemlig tilsyneladende stemme nej til det lovforslag om en fælleseuropæiske patentdomstol, som regeringen vil fremlægge i næste folketingssamling.

Og da dansk deltagelse i patentdomstolen ifølge Justitsministeriets jurister vil betyde suverænitetsafgivelse, udløser de to partier en folkeafstemning ved at sige nej til forslaget.

- I Enhedslisten er vi uenige i det indhold, der ligger i den her patentdomstol, og derfor stemmer vi selvfølgelig imod, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, til Ritzau.

Hos Dansk Folkeparti lyder svaret, at "sådan som det ser ud nu, så vil vi stemme nej". Men partiet erkender samtidig, at aftalen ligger fast, så de ændringer, der skal til, for at partiet vil stemme ja, kommer ikke på tale.

- Der skal gevaldige ændringer til, og de har jo lavet en aftale, så de ændringer kommer jo ikke, siger EU-ordfører, Pia Adelsteen.

Så i realiteten stemmer I nej lige meget hvad i Folketinget?

- Ja, for der kommer jo ikke nogle ændringer. Aftalen ligger færdig, og man er færdig med forhandlingerne, svarer Pia Adelsteen.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti anbefaler endvidere danskerne at stemme nej ved en folkeafstemning.

- Det skal være sådan, at man kan forsvare sig på rimelige vilkår og ikke måske sidde nede i en rumænsk retssal, hvor man kan risikere, at det hele er købt og betalt.

- Det er en af de store problematikker nu, at vi skal have tillid til hinandens retsvæsen. Den tillid har jeg simpelthen ikke, siger Pia Adelsteen.

I regeringen håber man, at Dansk Folkeparti i sidste ende vil besinde sig og stemme ja, når lovforslaget fremlægges i næste folketingssamling.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.