DF og SF vil have sengepladser og bedre boliger til psykisk syge

Borgere på Amager mener, at deres sindslidende genboer bliver ladt i stikken i en boligblok.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Liselott Blixt Foto: Scanpix/Mathias Bojesen

Der skal være flere sengepladser på de psykiatriske afdelinger, og mere hjælp til patienterne når de bliver udskrevet.

Sådan lyder det fra SF og Dansk Folkeparti, efter genboer til sindslidende på Amager har fortalt om truende adfærd og råb om natten på botilbuddet Sundbygårdsvej.

- Det er et eksempel på, at der generelt er brug for et løft i psykiatrien. Behovet for hjælp er blevet så stort, at vi må prioritere, at der følger tilsvarende økonomiske midler med, mener psykiatriordfører Trine Torp (SF).

49 sindslidende bor i en boligblok på Sundbygårdsvej. I Jyllands-Posten fortæller flere af deres genboer søndag, at de mener, beboerne er for syge til at bo i deres egen lejlighed.

Danmarks Almene Boliger siger til avisen, at kommunerne for ofte anviser psykiske syge til almene boliger uden at give dem den hjælp, de har brug for.

- Vi har ikke de sengepladser, der er brug for, så man kan blive behandlet og indlagt den tid, det kræver, mener psykiatriordfører Liselott Blixt, der ligesom Trine Torp vil sætte flere penge af til psykiatrien.

Mens der i 1970'erne var omkring 11.000 sengepladser i psykiatrien, er der i dag under 2700. Heller ikke Liberal Alliance mener, at psykisk syge får den hjælp, de har brug for.

- Vi har set fem drab på fire år. Det er helt klart, at der er noget, der ikke fungerer godt nok, siger psykiatriordfører May-Britt Kattrup (LA).

Fem ansatte på bosteder er blevet dræbt de seneste fire år. Liberal Alliance er dog ikke umiddelbart klar til at give flere penge.

- Det med flere penge er ofte en automatreaktion. Det kunne jo også være, at de penge, der allerede er på området, skal bruges bedre, siger psykiatriordføreren.

De seneste år er der sket en stigning i antallet af danskere, der bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom, siger Trine Torp.

- Hvis ikke udgifterne følger med, udhuler man systemet, siger hun, og påpeger, at der bliver brugt stadig flere penge på det danske sundhedsvæsen.

- En del af de ekstra midler kunne være øremærket psykiatrien, så vi er sikre på, at den bliver prioriteret, siger hun.

Inden sommerferien blev der nedsat et udvalg bestående af blandt andet regioner, kommuner og fagfolk. Det skal komme med anbefalinger til, hvordan man kommer vold på bosteder til livs.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.