DF-ordfører: Danske valg er for danske statsborgere

Der er ikke noget nyt i Dansk Folkepartis holdning om, at danske valg kun bør være for danske statsborgere.

DF-ordfører: Danske valg er for danske statsborgere

Dybest set burde det være sådan, at dem, der stemmer ved danske valg, er danske statsborgere.

Det siger Dansk Folkepartis erhvervs- og udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby.

Kommentaren kommer efter, at borgmesterkandidat Holger Gorm Petersen fra Vejle har meldt ud, at indvandreres ret til at stemme ved kommunalvalg bør begrænses:

- For at stemme ved folketingsvalget skal man være dansk statsborger. Det behøver man ikke at være for at stemme ved kommunalvalget. Dét giver ingen mening.

Men den holdning er der ikke noget nyt i. Det er en del af Dansk Folkepartis partiprogram, fastslår Skibby.

- Det burde være sådan, at dem, der stemmer til danske valg, har dansk statsborgerskab. Det er sund fornuft. Dansk valg, danske stemmer, siger han til Ritzau.

Lige nu er det for uklart, hvem der kan stemme, fordi forskellige grupper af indvandrere, skal følge forskellige regler.

- Alt det omkring, hvor man må stemme, er for rodet. Man bør bare beslutte, at dem, der kan stemme ved danske valg, skal være danske statsborgere. Ved alle valg, også kommunalvalg.

- Vi har jo lavet en valglov, der gør det nemmere for udlændinge at stemme. Og for hvert kommunalvalg er der et stigende antal af dem, der stemmer, der ikke har dansk statsborgerskab. Det bekymrer os.

Han understreger, at det ikke handler om bestemte grupper af indvandrere, men at forslaget ville lette hele diskussionen om, hvem der kan stemme til hvad.

Vejle-kandidaten påpeger, at der ifølge statistikkerne ikke er ret mange indvandrere, der stemmer. Det forstår han godt:

- Hvis jeg flyttede til et hulabula-land i Afrika, ville jeg da heller ikke være i stand til med det samme at tage stilling til politiske spørgsmål og deltage i en valghandling. Som indvandrer og ny i et land har man travlt med en masse andre ting end politik, siger han til Lokalavisen Budstikken Vejle.

Den kommentar vil Skibby dog ikke blande sig yderligere i, men han fastslår, at Holger Gorm Petersen har lov til at mene, hvad han vil.

Og til kommentaren om hulabula-land?

- Det er da helt fint, at han siger det. Jeg ville også rigtig svært ved at forholde mig til lokalpolitik i Uganda eller Tanzania eller alle mulige andre steder. Så der er vi helt på linje.

- Men det er en anden diskussion. Vi vil bare gerne have åben og klarhed, og der er det klokkeklart: Danske statsborgere, dansk stemmeret, tilføjer han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.