DF: Politiet hindrer ytringsfriheden

Kina er kommet med instruktion om, hvordan Kina-kritiske demonstranter skal håndteres, mener Dansk Folkeparti

DF: Politiet hindrer ytringsfriheden

I kølvandet på at politiet har fjernet Kina-kritiske demonstranter, kommer der kritik fra flere kanter. Ytringsfriheden har trange kår i Danmark i disse dage i forbindelse med den kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg, hedder det.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at Danmark har valgt at bøje sig over for Kina.

- Politiet har fået besked på at skærme Hu Jintao for demonstrationer, plakatophængninger og lignende. Det tyder på, at der er kommet nogle instruktioner fra Kina, og spørgsmålet er, om det er i overensstemmelse med grundloven, siger han.

Fredag blev en Kina-kritisk journalist anholdt og tilbageholdt i fem timer for at hænge plakater op på Langelinie. Desuden blev et medlem af Det Tibetanske Samfund sigtet for mulig narkobesiddelse, tilsyneladende fordi hun tog det tibetanske flag frem.

Peter Skaarup mener, at regeringen er mere interesseret i at få nogle handler med kineserne i hus end at lade folk demonstrere frit. Dermed står regeringen tilbage med et forklaringsproblem.

- Det virker som om, at man fra Justitsministeriets side har udstedt et dekret om, at ingenting måtte komme til at lægge hindringer i vejen for, at Hu Jintaos besøg skulle blive vellykket, siger han.

Derfor skal der falde brænde ned, for sagerne er dybt problematiske, mener Skaarup.

Han vil derfor straks gå videre med sagen for at komme til bunds i, hvad anholdelserne skyldes. Han kræver, at justitsminister Morten Bødskov (S) skal komme med en tilbundsgående redegørelse for alle forhold i forbindelse med besøget.

- Jeg vil samtidig bede justitsministeren lægge al kommunikation frem, så vi kan se, præcis hvilke ordre Københavns Politi har fået. Hvis der er givet ordrer, der strider imod grundloven, er det klart, at det er meget alvorligt for regeringen, siger Peter Skaarup.

/ritzau/