DF: Politiet skal tjekke Christiania

Dansk Folkeparti vil ikke stemme for penge til Christiania, før roen er genoprettet, siger Peter Skaarup

DF: Politiet skal tjekke Christiania

Roen skal genoprettes på Christiania, så politiet kan patruljere, og borgerne ikke skal frygte voldelige overfald som dem, der ramte TV2's journalist forleden og tidligere tre p-vagter.

Det kræver Dansk Folkeparti for at ville støtte et aktstykke om at sælge Christianias bygninger.

Sådan siger partiets retsordfører, Peter Skaarup, som onsdag drøftede aktstykket (ansøgningen) med klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Folketingets Finansudvalg skal godkende aktstykket, før ministeren kan gennemføre salgsaftalen med Christiania.

- Vi kan ikke love at stemme for aktstykket, når der er lovløse tilstande på Christiania. Man skal sikre, at politiet har tilstrækkelige ressourcer til at stoppe lovløsheden. Man skal målrette loven om rockerborge mod Christiania, siger Peter Skaarup.

Staten tjener knap 52 millioner kroner på at sælge jord og bygninger til christianitterne. Samtidig koster det godt 10 millioner kroner at gennemføre salgsaftalen mellem Christiania og den statslige Slots- og Ejendomsstyrelse.

Martin Lidegaard søger finansudvalget om to millioner kroner til juridisk rådgivning og assistance til christianitterne for at få deres ny organisation og ejerform på plads. 1. juli køber Fonden Fristaden Christiania det meste af området.

Christianitter, som vil stå udenfor fonden, kan leje eller købe deres huse direkte af staten. Men Dansk Folkeparti stritter imod aktstykket efter den seneste vold på fristaden, hvor politiet ikke længere laver razziaer.

- Dansk Folkeparti har fra starten krævet en normalisering af Christiania. Regeringen kan komme os i møde og give os nogle garantier, inden vi kan stemme for aktstykket, siger Peter Skaarup.

Han ser skeptisk på, at politiet går efter bagmænd i stedet for hashhandlen i Christianias Pusher Street.

/ritzau/