DF: Skærp dagpengereglerne for udlændinge

EU-borgere bør først få dagpenge og andre ydelser efter år i Danmark, mener DF-leder Kristian Thulesen Dahl.

Danmark skal lukke honningdepotet for EU-borgere, som snart får udbetalt så meget i dagpenge, SU, børnecheck og kontanthjælp, at statskassen ikke kan følge med. Derfor skal udlændinge leve længere i landet, før de kan få ydelser.

Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til, at østeuropæiske ledige i 2012 får udbetalt 345 millioner kroner i dagpenge.

- Vi skal have lavet nogle værnsregler, altså optjeningsprincipper, så man skal have været i det danske samfund og bidraget i længere tid, inden man kan få ydelser den anden vej, siger Kristian Thulesen Dahl.

Udlændinge skal mindst leve op til samme krav som danskere. Derfor skal ledige EU-borgere også have arbejdet 52 uger i Danmark i de seneste tre år. De kan ikke nøjes med tre måneders job i Danmark, mener han.

- EU's synspunkt om, at man skal kunne tælle arbejdstid i hjemlandet med, holder ikke. Dagpengesystemet har også et forsikringsprincip. Noget af det, man får udbetalt, har man indbetalt, mens man optjente ret til dagpenge, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det rækker slet ikke, at SR-regeringen vil skærpe kontrollen med, om udenlandske ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det sker blandt andet ved at kontrollere lediges formue-, arbejds- og ægteskabsforhold i hjemlandet, mener han.

- Kommunerne mener, at det er en håbløs opgave at skulle tjekke, om en person, som måske opholder sig i et andet land, står til rådighed. Vi er også oppe imod EU-Kommissionen, som vil anlægge en sag mod Finland, siger Kristian Thulesen Dahl.

Liberal Alliances spidskandidat til EU-Parlamentet, Christina Egelund, mener, at det er vigtigt, at "vi helt principielt kæmper for retten til selv at bestemme, hvilke krav der skal være opfyldt" for at få danske velfærdsydelser .

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.