DF: Skræmmende udvikling mod finansunion

Politikerne burde diskutere at droppe euroen i stedet for at opfinde en finansunion, mener Dansk Folkeparti.

DF: Skræmmende udvikling mod finansunion

Dansk Folkeparti finder det skræmmende, at EU's top i al hemmelighed arbejder på en finansunion, der betyder, at eurolandene skal hæfte for hinandens gæld og spørge om lov i Bruxelles, hvis de vil bruge flere penge, end de har.

En finansunion vil gøre medlemslandene til delstater i en føderation og fjerne så omfattende suverænitet, at europæerne vil gøre oprør, lyder advarslen fra partiets europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt.

- Jeg har i over ti år advaret mod denne udvikling, som vi allerede forudså, da euroen blev sat i søen. Dengang benægtede EU-partierne, at det ville føre til en føderation. I dag er det åbenlyst for enhver, siger han.

Baggrunden er en artikel i den tyske avis Der Spiegel, der kan afsløre, at EU's top arbejder på en hemmelig plan om en egentlig finansunion, der på den ene side betyder, at eurolandene fremover vil udstede fælles euroobligationer og på den anden side betyder, at unionens medlemmer afgiver en høj grad af suverænitet.

Morten Messerschmidt mener, at det er et bevis på, at man ikke kan have en fælles valuta, uden at have en overnational styring.

- Netop derfor bør EU i stedet diskutere, om man ikke snarere burde droppe den fælles valuta i stedet for at ødelægge Europas gamle nationer, siger han.

Han understreger, at det for Danmarks vedkommende under alle omstændigheder vil kræve en folkeafstemning, hvis regeringen skulle ønske at tilslutte sig finansunionen.

- DF vil kæmpe med blod, sved og tårer for danskernes ret til at være herre i eget hus, lover Morten Messerschmidt.

Finansunionen vil betyde, at unionens medlemmer ikke længere selv bestemmer over deres finanslove. De vil kun frit kunne bestemme, hvad de vil gøre med de penge, der er dækket af egne indtægter.

Hvis et medlem af finansunionen har brug for flere penge, end det får ind i statskassen, skal det sende en anmodning til eurogruppen, de 17 eurolandes finansministre.

/ritzau/