DF: Vi vil have flere it-udbydere til borgerne

Det er ikke nok med den offentlige løsning NemID. Der skal flere udbydere til, mener DFs it-ordfører.

DF: Vi vil have flere it-udbydere til borgerne

Det er for nemt at sende NemID i knæ og lukke for danskernes adgang til banker, Skat og det offentlige. Én udbyder er for lidt, og derfor peger it-ordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær på, at der skal flere udbydere til.

- Systemet er som sådan godt nok. Men vi er alt for afhængige af det. Vi skal have flere adgange til det offentlige, siger han.

Ifølge Ingeniøren mener it-forskere og fagfolk, at teknologien bag danskernes fælles login-løsning, NemID, er alt for sårbar.

Professor Joseph Kiniry, sektionsleder ved Institut for Matematik og Computer Science på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), ser grundlæggende problemer i designet af både NemID og NemLogin.

- Begge systemer bør udskiftes og baseres på et helt nyt grundlag, fastslår professoren, der har et forskningsprojekt i gang, som omhandler netop dette.

Dennis Flydtkjær har nu bedt finansminister Bjarne Corydon (S) tage stilling til, om man fremover vil basere login til offentlige services på flere forskellige løsninger, så systemet bliver mindre sårbart, end det er i dag.

- Indtil nu har vi kun set små angreb fra hackere, der har lagt systemet ned i nogle timer. Men hvad sker der, hvis systemet er nede i dagevis, spørger it-ordføreren.

Dennis Flydtkjær peger på andre former for adgang til det offentlige. Det kunne være stemmestyring for synshandicappede eller via fingeraftryk.

- Man er nødt til at lave nogle flere løsninger. Det er simpelthen ikke nok at være afhængig af én indgang, siger han.

Senere fredag mødes folketingets it-ordførere med leverandøren af NemID, nemlig DanID, som er ejet af Nets. Mødet har været aftalt gennem længere tid, og Dennis Flydtkjær regner med at få svar på en lang række af sine spørgsmål.

- Som det ser ud nu, kan man eksempelvis ikke bruge NemID, hvis man har en iPad. Mange mennesker må på biblioteket, hvis de skal i kontakt med det offentlige. Men Nets kan nok svare på, hvorfor man har valgt en gammel teknologi til NemID, siger DF'eren.

NemID er udbredt til mere end 3,7 millioner danskere, og allerede i oktober 2012 rundede NemID en milliard transaktioner, viser tal fra Digitaliseringsstyrelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.