DF vil frihedsberøve uidentificerede asylansøgere

Asylansøgere uden identifikationspapirer skal frihedsberøves, siger Martin Henriksen efter tur til Australien.

RB PLUS Flertal ønsker udgangsforbud på asylcentre RB PLUS DF vil have udgangsforbud på asylcentre Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

RB PLUS Flertal ønsker udgangsforbud på asylcentre RB PLUS DF vil have udgangsforbud på asylcentre Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

Folketingets Udlændingeudvalg er vendt hjem fra en tur til Australien, hvor udvalgets medlemmer skulle se på landets håndtering af asylansøgere.

I Australien frihedsberøves asylansøgere ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, som udgangspunkt, hvis myndighederne ikke kan fastslå deres identitet. Den praksis så Martin Henriksen gerne overført til Danmark.

- For som de siger: Vi aner ikke, hvem de er. Når asylansøgere smider deres papirer væk, så kommer de med en forklaring. Den kan være rigtig eller forkert, men dybest set ved vi det ikke. Det har de taget konsekvensen af i Australien, siger han.

- Det er nok fordi, deres udgangspunkt er, at de love, som parlamentet vedtager, vejer tungere end konventionerne. Det, synes jeg, er meget positivt og demokratisk.

Martin Henriksen tilføjer, at der kan være undtagelser fra dette udgangspunkt.

Han siger samtidig, at han fandt forholdene på de centre, hvor uidentificerbare asylansøgere, afviste asylansøgere og personer på tålt ophold bor, bedre end i Danmark.

Udvalget skulle også have været på besøg i ø-staten Nauru, der huser flygtninge som en del af Australiens flygtninge-politik.

For nylig stod det engelske medie The Guardian bag en stor læk af materiale, der dokumenterer omkring 2000 hændelser som overfald, børnemishandling og forsøg på selvskade blandt flygtninge og migranter på øen Nauru.

Udvalgets besøg gik dog i vasken, da Nauru trak invitationerne til tre af udvalgets medlemmer tilbage.

Udlændingeordførerne fra SF og Enhedslisten - henholdsvis Jacob Mark og Johanne Schmidt-Nielsen - blev nægtet adgang, fordi de på forhånd havde udtalt sig kritisk om forholdene i lejrene på øen.

Også Naser Khader fra De Konservative blev nægtet adgang. Ifølge Martin Henriksen har udvalget aldrig fået en forklaring på Khaders udelukkelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.