Danmark

DI: Ny regering skal vække unges interesse for naturfag

Det er ifølge Dansk Industri et kæmpe problem, at danske skoleelever er på 22. plads i naturvidenskab.

I mange år har danske politikere og fagfolk vidst, at Danmark har udsigt til stor mangel på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. Det triste er, at det faktum tydeligvis fortrænges.

Sådan siger Charlotte Rønhof, underdirektør og forskningspolitisk chef i Dansk Industri.

- På den ene side ved vi, at vi står over for den mangel - der er ikke nok unge, der interesserer sig for de fag, vi har brug for - på den anden side agerer vi ikke på det, siger hun til Ritzau fredag.

Udtalelsen kommer, fordi OECD, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, har placeret Danmark på en 22. plads på en liste, hvor nummer et har de bedste skoleelever i naturvidenskabelige fag og matematik.

I alt er 76 lande blevet sammenlignet.

Selvom de danske skoleelever dermed ligger i den bedste tredjedel, er placeringen rystende, mener Rønhof.

- Den næste regering, lige meget hvilken farve den får, bliver nødt til at tage det op, tage det alvorligt og gøre noget ved det, tilføjer hun.

- Vi er ikke et land, der kan leve af andet end den viden, der er i hovederne på medarbejderne. Det er vores vigtigste råstof. Så vi har mere end nogen andre lande behov for, at vi får skabt innovation. Vi er fuldstændig afhængige af det, tilføjer hun.

Underdirektøren frygter, at hvis man bliver ved med at fortrænge, hvor lav interessen for naturfag er hos unge mennesker, så vil vi snart mangle for eksempel ingeniører og geologer.

- Når vi ikke får dem, manglerne virksomhederne arbejdskraft. Og det betyder på den lange bane, at de job bare ikke kommer til at ligge i Danmark. Så det er ret alvorligt, siger hun.

Charlotte Rønhof mener, at Danmark skal have ambitioner om at ligge oppe i top-fem, hvor kun asiatiske lande nu befinder sig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.