Dialog kan dæmpe unges festival-druk

Bedre dialog mellem forældre og unge kan gøre en forskel, mener ekspert

Arkivfoto: Michael Koch

Arkivfoto: Michael Koch

HELE LANDET: Forskning viser, at det giver mindre druk, hvis forældrene indgår i en dialog, og derfor opfordrer forsker forældre til at tale med de unge om alkohol, inden de tager på sommerens festivaler og ud i nattelivet.

- Klare rammer virker. Det kan både være i forhold til tid og rum. Altså hvor længe de unge drikker og hvor meget, siger Jeanette Østergaard, der er seniorforsker hos SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Hun fremhæver, at dialogen har indvirkning på de unges adfærd.

Pinligt at drikke for meget

- De unge vil gerne respektere forældrenes rammer, når de går til koncerter og festivaler. De føler, det er pinligt, hvis de ikke overholder dem, og de har drukket for meget, siger Jeanette Østergaard.

Mange forældre har imidlertid svært ved at stille krav til de unge og opsætte regler. Ofte fordi de fejlagtigt tror, at det ikke gør en forskel.

Men det kan let blive en sovepude, mener Jeanette Østergaard.

Klare aftaler virker

- Forældrene og de unge skal være enige om, hvad tilliden kræver. At det ikke bare er et fripas for de unge til at drikke, hvad de vil. Tillid er et fælles ansvar, siger hun.

En kampagne fra Dansk Live og Sundhedsstyrelsen, som gennemføres for 6. år i træk, sætter netop nu og hen over sommeren fokus på, hvordan forældre bedst taler med de unge, før de sender dem på festival og til koncerter i sommerlandet.

Kampagnen hedder ’Mindre Druk. Mere Fest’ og har blandt andet til formål at informere de unge om ansvarligt alkoholindtag og inspirere forældrene til at tale med de unge om forbrug af alkohol.

Fakta - gode råd til forældrene, når de unge skal på festival:

Tal med de unge om alkohol.

Lav aftaler med de unge – f.eks. om antal genstande eller om at ringes ved dagligt på et bestemt tidspunkt.

Tag en snak med vennernes forældre og hjælp hinanden med at skabe sund fornuft blandt jeres unge.

På festivaler, hvor medbragte drikkevarer er tilladt, sender det et godt signal at give de unge en kasse sodavand med frem for øl.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.