Dialog om asylcenter
Der var kritiske røster, da Thisted Kommune holdt borgermøde om Hanstholm Asylcenter, men ingen tilløb til konfrontation

Galleri - Tryk og se alle billederne.
HANSTHOLM:- Jeg har ikke mærket noget negativt fra beboerne på asylcentret - og måske er det en fordel, at de er her, når nu der mangler folk i Hanstholm.
Sådan lød den nøgterne konstatering fra Jesper Nielsen, som for et halvt år siden flyttede til Hanstholm.
Han var en af de omkring 125 fremmødte, der deltog i mandag aftens borgermøde om Thisted Kommunes asylpolitik - og helt konkret om de lokale fordele og ulemper af at drive asylcenter i Hanstholm.
Mødet, der er en direkte udløber af novembers konstitueringsaftale mellem Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti, blev afviklet i lyset af en til tider ophidset debat om ikke mindst de negative sider af asylcentret i Hanstholm. Debatten har i høj grad udfoldet sig på de sociale medier, men er der lokal modstand og kritik var retorikken kraftigt nedtonet, da borgermødet gav mulighed for at tale om tingene ansigt til ansigt, borgere, medarbejdere på asylcentret, politi og kommunalpolitikere.
Som optakt til mødet var der fra klokken 18 til 19 åbent hus på asylcentret. Mange havde takket ja til tilbuddet om selv at se og høre noget om det center, der i høj grad var omdrejningspunkt for det borgermøde, som af hensyn til pladsen var flyttet til Hotel Hanstholm.
Her fik de fremmødte først en grundig orientering om en række af de problemstillinger, der er forbundet med at drive det asylcenter, som i følge kommunens konsulent på asylområdet, Birthe Hjortdal, er en til tider ustyrlig opgave, der udvikler sig hele tiden og som for Hanstholms vedkommende lige nu omfatter 480 personer af 30 forskellige nationaliteter.
At opgaven også smitter af på lokalsamfundet fremgik af en række spørgsmål, som Kirsten Skovmose stillede på vegne af en kreds af borgere med afsæt i nogle af de problemstillinger, der er vendt lokalt.
- Vi skal hjælpe og være imødekommende. Det er ingen i tvivl om, men i skal forholde jer til, at knap 20 procent af beboerne i Hanstholm er asylansøgere. Det er mange i et lille samfund, konstaterede Susan Ægidiussen.
- Vi har arrangeret mødet for at høre, hvordan I synes, vi løfter opgaven. Skal vi fortsætte eller skal vi stoppe, sagde borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V).
- Men jeg tror, at dette er, hvad vi vil. Jeg hører, at I synes, der er mange asylansøgere i et lille lokalsamfund, men her har vi lyttet. Fra 1. januar 2015 er antallet reduceret med 150 til 330, sagde borgmesteren.
11. marts holder kommunen et tilsvarende møde i Vestervig-Agger Hallen. Her er det Børnecenter Vestervig, der orienteres om.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.