Dialyse i klitten et hit

For ti år siden etablerede Nyreforeningen Skallerup Klit Dialyse. Det var sygeplejerske Niels Peter Madsen, der tog initiativ til stedet, og det er ham, der har ledet det lige siden.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

En stor del af sygeplejerskernes arbejde i Skallerup Klit Dialyse er at tale med patienterne. Her med Dorte Schiøtz fra Vipperød. Foto: Bente Poder

Nu går han på pension, og på mandag overtager Birthe Nielsen, Aalborg, arbejdet. Selve idéen til ferie-dialysen fik Niels Peter Madsen af en patient. - Det var en mand fra Frederikshavn, der forslog det, siger Niels Peter Madsen, som dengang var ansat på dialyseafdelingen på Sygehus Vendsyssel. Afdelingen hører under Aalborg Sygehus. Han gik i gang med at realisere forslaget, som han selv syntes vældigt om. Det er nemlig ofte et problem for nyresyge at rejse hjemmefra. - Jeg tænkte, at det ville være en god idé at oprette sådan et sted i Nordjylland, men det var en kamp at finde et egnet sted. Efter nogle år kom Nyreforeningen ind i billedet. Vi ville gerne have haft et lokale på sygehuset, men det kunne desværre ikke lade sig gøre. Men min søn arbejdede herude i feriecentret, og så kom jeg i kontakt med daværende leder Ole M. Jensen. På den måde kom dialysecentret til Skallerup, fortæller Niels Peter Madsen. Rift om pladserne 23. juni 2000 åbnede Skallerup Klit Dialyse. - Der var én plads, og der var rift om den. Der var en i gang morgen, middag, aften og nat, mindes Niels Peter Madsen. Snart blev kapaciteten udvidet, så der i dag er fire dialysestole til patienterne. - Nej, siger Niels Peter Madsen. - Herude hos os hedder det gæster. De kommer fra hele landet og udlandet med, gæsterne. - Mange er på familiebesøg heromkring, andre lejer sig ind i sommerhuse i nærheden. Gæsterne melder sig længe i forvejen, siger Niels Peter Madsen. De fleste nyresyge, der skal i dialyse, er det tre gang om ugen. - Vi tager imod alle. Regionerne skal have godkendt en kaution på forhånd, men det er ikke noget problem. Det ærgrer mig derimod, at vi ikke kan tage imod det blå sygesikringsbevis fra for eksempel tyskere, siger Niels Peter Madsen. Han begyndte på deltid i feriedialysen. De sidste år har han været fuldtidsansat. 14 andre specialuddannede og erfarne sygeplejersker medvirker til at bemande den lille klinik. - Vi er altid to sygeplejersker, så snart der er mere en en gæst. Vi er jo alene her, så derfor skal det være sygeplejersker med stor erfaring. Niels Peter Madsen blev 65 år sidste år og har gennem nogle år overvejet at stoppe. Men først nu er afløseren på plads, og nu glæder han sig til for første gang i 10 år at holde ferie i den danske sommer. Men omvendt. Hvis den nye leder, Birthe Nielsen, i højsæsonen lige står og mangler en erfaren sygeplejerske til en vagt, så er Madsen da klar.