Retspleje

Din chef skal advare om overvågning

Firmaer kan holde øje via gps og mobiltelefon

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Et stigende antal ansatte må acceptere, at virksomheden overvåger dem ved hjælp af elektroniske redskaber som mobiltelefon eller gps i firmabilen.

Men hvis chefen vil bruge informationer fra overvågningen til at kontrollere de ansattes færden, kræver det, at medarbejderne får klar besked i god tid.

Det fastslår Arbejdsretten i en opsigtvækkende dom, der kan få principiel betydning for tusindvis af lønmodtagere, skriver Avisen.dk.

Varsles i forvejen

Dommen slår fast, at en overvågning skal varsles mindst seks uger i forvejen - ellers må den ikke bruges til kontrol.

- Det er meget, meget vigtig sejr. Den sikrer lønmodtagernes retssikkerhed, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO, der har ført sagen for Dansk El-Forbund, til Avisen.dk.

Dommen udspringer af en konkret sag om brud på aftalen mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening vedrørende kontrol og overvågning.

Gps i firmabilen

Den handler om en elektriker, der via gps i firmabilen blev overvåget af sin arbejdsgiver - og som nu har fået Arbejdsrettens ord for, at han blev uretmæssigt overvåget.

Elektrikeren blev sidste år indkaldt til en tjenstlig samtale, hvor han blev forelagt en rapport over data hentet fra firmabilens gps-system over 13 dage.

Rapporten viste, hvor firmabilen havde befundet sig på helt præcise tidspunkter.

Skriftlig advarsel

Elektrikeren blev bedt om at forklare sit tidsforbrug, men hans forklaringer kunne ikke tilfredsstille cheferne. Derfor indgik oplysningerne 14 dage efter i en skriftlige advarsel, som manden modtog.

Men de informationer, som cheferne havde hevet frem af bilens elektroniske system, måtte de ikke anvende, lyder dommen.

El-selskabet havde nemlig ikke i god tid forinden fortalt de ansatte, at firmaet ville bruge data fra overvågningen til at kontrollere de ansattes arbejde og stille dem til regnskab.

Dansk Arbejdsgiverforening, der har repræsenteret elfirmaet, tager afgørelsen til efterretning, men mener ikke, at der er tale om en principiel afgørelse./ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.