Hele landet

Din hyggespreder kan brænde huset ned

Pas på med julelysene

Arkivfoto: Lars Pauli

Arkivfoto: Lars Pauli

HELE LANDET: Den gode julestemning med gløgg og æbleskiver kan hurtigt blive afbrudt, hvis både nissefar og mos pludselig står i flammer i den hjemmelavede juledekoration. Når vi i julemåneden tænder et væld af levende lys, ender det nemlig ofte galt.

- Der skal jo ikke meget tanketorsk til, før man ryger i med begge ben på det punkt, siger Lars Schiøtt Sørensen, der er lektor og brandteknisk ekspert ved Aalborg Universitet.

Han påpeger, at det især kan være farligt at tænde juledekorationen eller adventskransen, når det er lyst, da man på den måde godt kan glemme, at stearinlyset er tændt.

- Og så skal man måske lige ned at handle, og når man så kommer hjem, står det hele i brand, fordi lyset er brændt ned til en tør juledekoration, tilføjer han.

Pas på katten

Af samme årsag anbefaler Lars Schiøtt Sørensen, at juledekorationer regelmæssigt fugtes med vand fra en bestøver, som man i øvrigt altid bør have stående i nærheden af lysene.

Fakta: Sådan undgår du brandfælderne:

- Gå aldrig fra et rum med levende lys.
- Den, der tænder lyset, slukker det også.
- Stil ikke fyrfadslys i klynger på samme tallerken eller fad.
- Spray eventuelt grangrenene i juledekorationerne eller på juletræet med brandimprægnering.
- Brug en juletræsfod med vand, hvis du har levende lys på træet, så det ikke bliver tørt.
- Hav altid vand i nærheden af levende lys.
Kilde: Beredskabsstyrelsen og lektor Lars Schiøtt Sørensen
/ritzau/FOKUS

Hvad der til gengæld ikke skal være i nærheden af lysene er nysgerrige børnefingre, kæledyrspoter og klodsmajorer.

- Hvis katten måske er sådan en type, der hopper op i vindueskarmen, og hunden måske har det med at springe op ad det meste, så kan de nemt komme til at vælte dekorationen ned på gulvet med flammen først, siger den brandtekniske ekspert.

Ikke tæt på gardinet

Når brandvæsenet hver eneste december må rykke ud til chokerede familier, der har fået julestemningen spoleret af stikflammer og sodskader, sker det desuden også ofte, fordi de levende lys er blevet stillet forkerte steder.

- Sørg for at sætte lyset i en stage, der ikke kan vælte, og stil dem ikke for tæt på noget, der kan brænde. For eksempel gardinet i vindueskarmen eller jakkerne i entréen, siger Mads Dalgaard, der er Senior Beredskabsmester hos Beredskabsstyrelsen.

Han tilføjer, at han har set for mange ulykker til selv at have juledekorationer og levende juletræslys i sit hjem, men hvis man ikke vil undvære, anbefaler han, at man køber selvslukkende lys, der aldrig brænder helt ned.

Når kalenderlyset tændes første gang, er det desuden en oplagt anledning til også lige at tjekke om røgalarmerne virker, som de skal, råder lektor Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.