Direktør forsvarer kommunalt arbejde for private

Michael Jentsch siger, at Park & Vejs maskiner ikke må holde stille - brancheorganisation raser

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Maskinerne må ikke holde stille. Sådan lyder det fra kommunaldirektør i Frederikshavn Kommune, Mikael Jentsch. Han mener ikke, at Park & Vej overtræder kommunalfuldmagtsreglerne, når de slår græs for privat boligforening, fordi der ifølge ham er tale om overskudskapacitet.

- Det er i vores system et tab, hvis maskinen ikke kører. Så er den bare en omkostning.

- Det maskinel vi har, det er det, der er nødvendigt for at få den daglige drift til at køre rationelt, siger Mikael Jentsch.

Juridisk afdelingschef i Dansk Byggeri, Henrik Fausing, er skeptisk over for den udlægning.

- Det lyder mærkeligt i mine ører, hvis de gennem flere år i sommerhalvåret - hvor der jo er mest arbejde at lave for Park & Vej med at klippe græs - også kan gå ud og lave arbejde for private, siger Henrik Fausing, der påpeger, at kommunen har pligt til at nedbringe overskudskapacitet til det niveau, som er nødvendigt for at udføre deres kommunale arbejde.

NORDJYSKE har søgt aktindsigt i Park & Vejs arbejde. Aktindsigten viser, at Park & Vej siden minimum 2005 har slået græs for boligforeningen Vesterport. I 2012 var prisen på kontrakten 200.000 kroner.

Det forarger brancheforeningen Danske Anlægsgartnere, at kommunen år efter år udfører opgaver for private.

- Det er ikke rimeligt at opbygge et apparat, der har en overskudskapacitet, så man faktisk går ud og laver profitdækket virksomhed. Det er ikke sådan, man driver en kommunal forfatning, siger landsformand for Danske Anlægsgartnere, Ejvind Røge.

Han er blevet kontaktet af medlemmer fra flere forskellige områder i Danmark, som har oplevet, at kommunen systematisk laver arbejde for private og derved tager en bid af anlægsgartnerens levebrød. Ingen af de private anlægsgartnere ønsker at stå frem med deres anklager, da de er bange for at miste det arbejde, de har hos kommunen.

Forbudt på Bornholm

Problemstillingen med hvor meget en kommune må arbejde for private er velkendt rundt i landet. Dansk Byggeri fik i november 2012 medhold i en klagesag mod Bornholms Regionskommune, der ryddede sne og plejede grønne områder for private.

- Vi har haft en tilsvarende sag på Bornholm, hvor kommunen fik besked på at stoppe med at lave den slags arbejde, fortæller Henrik Fausing, juridisk afdelingschef i Dansk Byggeri.

Hvis det er tilfældet, at der er tale om reel overskudskapacitet fra en kommunes side, er der en række betingelser, der skal være overholdt for, at kommunen må undgå værdispild ved at sælge deres overskudskapacitet. Se faktaboks for alle betingelser. Et af kravene er, at salg af overskudskapacitet skal ske til markedspris.

Det mener Ejvind Røge fra Danske Anlægsgartnere, at kommunerne nogle gange kan have svært ved at ramme.

- Hvis kommunernes bud på en pris viser sig at være for lavt sat, bruger de bare skatteborgernes penge til at dække underskuddet. En privat entreprenør er tvunget til at give realistiske bud, siger Ejvind Røge.

1,8 millioner i 2010

I Frederikshavn Kommune fastholder kommunaldirektør Mikael Jentsch, at reglerne bliver overholdt, og at Park & Vej arbejder ud fra markedsprisen. Han medgiver, at Park & Vej har vokset sig meget stor i Frederikshavn sammenlignet med andre kommuner, men siger at det har været en politisk beslutning.

Ifølge kommunaldirektøren foregik det tidligere i langt større omfang end nu, at Park & Vej udførte arbejde for private.

- Min hukommelse siger mig, at det er blevet meget mindre end før, siger Mikael Jentsch og uddyber:

- Vi vil altid være meget varsomme med at gå ind på det marked. Vi har ingen intentioner om at udkonkurrere private.

I 2010 udførte Park & Vej kontraktarbejde for et samlet beløb på 1.865.224 kroner for private og boligforeninger. Siden da er udformningen af kommunens regnskaber blevet ændret, så det ikke er muligt at trække det samme tal ud for de sidste to år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.