Detailbranchen

Discountkæde sætter aldersgrænse for energidrikke

De potentielt sundhedsskadelige energidrikke er ikke for børn - Lidl tager konsekvensen

SUNDHED:Lidl sætter som den første dagligvarekæde i Danmark aldersgrænse på køb af energidrikke med højt koffeinindhold. Fra d. 30. september 2018 er det ikke længere muligt for børn og unge under 16 år at købe energidrikke med højt indhold af koffein og sukker i kædens butikker. Initiativet følger DTU Fødevareinstituttet og Hjerteforeningens anbefalinger om børns indtagelse af koffein.

Lidl indfører fra d. 30. september 2018 aldersgrænse på 16 år på køb af energidrik, som den første dagligvarekæde i Danmark. Lidls beslutning om at stoppe salget af energidrikke til kunder under 16 år følger DTU Fødevareinstituttet og interesseorganisation Hjerteforeningens anbefalinger for børn og unges indtag af koffein.

- Vi har igennem et stykke tid oplevet en stigning i forbruget af energidrikke i vores butikker, og som dagligvarekæde påtager vi os et samfundsansvar. Vi har valgt at lytte til vores kunder og eksperterne på områdets stigende bekymring omkring indtagelse af energidrikke blandt børn og unge. Derfor har vi taget denne beslutning, som er helt i tråd med vores andre initiativer indenfor børne- og ungeområdet, som vi gennem længere tid har deltaget i, i samarbejde med de andre kæder fra detailbranchen, forklarer adm. direktør for Lidl, Dirk Fust.

Fremover skal Lidls kunder kunne fremvise gyldigt billed-id ved kassen for at købe energidrikke med højt sukkerindhold og mere end 150 mg. koffein pr. liter. Kunderne vil blive informeret om den nye aldersgrænse gennem informationskampagner i butikkerne og ved kassen. Som en del af medarbejdernes løbende træning i service ved kassen, vil butikspersonalet desuden blive undervist i håndteringen af de nye regler.

Salget af energidrikke stiger

DR Kontant har undersøgt de mulige bivirkninger for børn og unge ved at indtage energidrik og oplyser via tal fra Bryggeriforeningen, at salget af energidrikke i Danmark er steget med 41 % fra 2016 til 2017.*

Det er tal, som bekymrer ernæringsfaglig konsulent for Hjerteforeningen, Natasha Selberg:

- Det er en meget bekymrende udvikling, fordi vi ved, at store mængder koffein kan have en skadelig virkning på unge. Det er derfor meget positivt, at Lidl sætter en aldersgrænse på netop energidrikke, som bliver mere og mere udbredte blandt børn og unge under 16 år, siger hun.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at børn og unge holder sig under et indtag på max. 2,5 mg. koffein pr. kg. kropsvægt pr. dag, og de anbefaler derfor, at børn og unge helt holder sig fra energidrikke med højt koffeinindhold.

- Som virksomhed har vi en holdning til de produkter, vi tilbyder, og vi gennemgår løbende vores sortiment, så det lever op til vores og kundernes krav. Hertil vil vi gerne bakke op om anbefalingerne fra DTU Fødevareinstituttet og Hjerteforeningen, og det er derfor en helt naturlig udvikling for os, at vi også ser på, hvem der har adgang til produkter, såsom energidrikke, fortæller indkøbsdirektør for Lidl, Mikko Forsström.

Lidl er første dagligvarekæde i Danmark til at indføre en aldersgrænse på salg af energidrikke. Initiativet følger de seneste handlinger, som Lidl i Storbritannien har taget på området. Kun energidrikke er omfattet af reglen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst