Udland

Diskussioner optrappes om Sveriges 300 ulve

Der er udbredt uenighed om, hvor mange ulve, der skal være i Sveriges skove.

Diskussioner optrappes om Sveriges 300 ulve

Ulven bliver heftigt diskuteret i Sverige, hvor der er kommet mange forskellige holdninger til ulve frem, efter at bestanden er blevet stabil.

Omkring 300 forskere, jægere og repræsentanter for myndighederne er samlet til et årligt tilbagevendende Ulvesymposium, hvor kontroverserne er større end nogensinde.

- Jeg har fulgt debatten i 30 år, og der har aldrig været så stærke modsætninger, som der er nu, siger arrangøren Mats Ericsson til TT .

Det overordnede tema på Ulvesymposiet er ulven og rovdyrspolitikken, men fokus ligger mest på de menneskelige holdninger.

- En bestand på op mod 300 dyr påvirker debatten, selv om det kun er få af ulvene, der angriber hunde, siger Mats Ericson og tilføjer:

- Man skal også huske, at ulvene med myndighedernes hjælp var mere eller mindre udryddet i 1960'erne. Mange som var aktive dengang, ønsker nu, at ulven skal fredes, fremhæver Mats Ericson.

Men han påpeger samtidig, at der er mange forskellige opfattelser af tre omfattende undersøgelser, der er foretaget omkring ulven i Sverige.

- Ved årtusindskiftet bestod ulvebestanden i Sverige af omkring 50 dyr. Nu er den oppe på omkring 300 individer, og det er nødvendigt at minde om, at ulven er et rovdyr, som skaber problemer.

Men det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor mange ulve Sverige skal have.

Miljøminister Lena Ek vil mindske bestanden til 180 ulve, hvilket accepteres af jægerforbundet, men har vakt harme i miljøorganisationerne, der ønsker flere ulve.

De fleste eksperter mener, at antallet skal op på mindst 500, før det er ansvarligt at tillade jagt på ulve.

Sociologen Ketil Skogen fra Det Norske institut for naturforskning siger, at det kun er få mennesker, som hader ulve, og at de fleste tværtimod ser dyret som en intelligent og dygtig jæger.

- Man beundrer gerne ulven - men måske helst i Rusland eller Canada, siger Ketil Skogen.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.