Disse hverdagsdrikke er syrebad for tænderne

Sommertørsten kan slukkes i mange lækre drikkevarer. Men nogle kan give syreskader, hvis du drikker for meget over lang tid.

Cola sodavand Foto: Free/Colourbox

Cola sodavand Foto: Free/Colourbox

Mens sommervejret har svært ved at bestemme sig for, hvad det vil, er det stadig sæson for kolde drikke i havemøblerne.

Men sodavand, juice, saft - og også øl og vin - kan faktisk være hårde ved dine tænder. Dels kan sukkeret give huller. Det ved de fleste nok. Mindre opmærksomhed er der der om den syre, som følger med ind i munden.

- Livet skal ikke være surt. Så jeg plejer at sige: Sodavand er okay. Det er ikke noget problem at bruge 15-20 minutter på at drikke en cola. Men hvis man indtager store mængder af søde læskedrikke over mange timer, udsætter man tænderne for et konstant sukker- og syrebad, fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.

I disse år, hvor mange unge spiller pc natten lang på værelset eller til LAN-fester, er sodavand eller energidrikke ofte tro følgesvende. Og det kan ses i statistikkerne.

En undersøgelse fra Tandlægeforeningen har nemlig vist, at cirka hver sjette teenager faktisk har fået ætset så meget kalk væk fra overfladen på deres tænder, at de reelt går rundt med en syreskade.

- Når tænder er blevet syreskadet, så er det yderste lag af emaljen opløst. Det giver følsomme tænder, som ser slidte og kedelige ud. I værste fald risikerer syreskadede tænder at knække helt af, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Cola - og sodavand generelt - er den største skurk. Men gør det en forskel, hvis det et lightprodukt?

Ja, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, men tilføjer:

- Kulhydraterne er væk, så det giver ikke sukker-huller i tænderne. Men syren i lightprodukter er nøjagtig lige så slem.

Mens de fleste godt er klar over, at sodavand både er sødt og syreholdigt, så undervurderer flere frugtsaft og juice. Vi tror, det er et sundt alternativ.

- Men det er det langt fra. Selv om syren så at sige er naturlig, fordi den kommer fra en frugt, så er den lige så hård ved tændere, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

En anden sejlivet myte - dog med modsat fortegn - er forestillingen om, at vand med bobler - altså danskvand - er skadeligt for tænderne. På grund af kulsyren.

Men Ulla Pallesen, der er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, beroliger.

- Du kan drikke alt det danskvand, du har lyst til. Kulsyre skader ikke tænderne, siger hun med baggrund i studier fra blandt andet Tandlægeskolen i Århus.

- Det er selve syren i læskedrikke som cola (fosforsyre, red.) og juice ( frugtsyre, red.), der nedbryder emaljen, og den er der intet af i danskvand. Du kan også roligt drikke danskvand med citrus, for den smag af citrus, som findes i danskvand, kommer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre, siger hun.

Gode råd til at undgå syreskader på tænderne:

- Har du drukket saft, sodavand, juice eller andre syreholdige drikke bør du vente cirka én time, før du børster dine tænder.

- Det er også altid en god idé at skylle munden med vand, efter du har drukket saft, sodavand eller juice.

- Ved at vente med tandbørstning og skylle munden med vand, beskytter du tændernes emalje. Emaljen er det beskyttende lag, som ligger yderst på dine tænder.

Kilde: Ulla Poulsen, Tandlægeskolen.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.