Disse studieboliger er nemmest at få fingre i

Næsten 95.000 ansøgere til videregående uddannelser har fået svar på, hvor i landet de skal læse. Læs her, hvordan du nemmest finder bolig

94.744 personer søgte ind på en videregående uddannelse, og mange er allerede i gang med at lede efter nyt tag over hovedet til deres kommende studieliv.

Men der er flere boligsøgende, end der er ledige boliger, og derfor er der hård konkurrence om at få sit navn på en lejekontrakt i en af landets studiebyer.

- Det er sværere at finde lejebolig, jo større byen er. Det er oplagt sværest i og omkring København efterfulgt af Aarhus, Aalborg og Odense, forklarer boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet.

Men det er muligt at finde noget at bo i, og chancen bliver større, hvis man er villig til at finde en større delebolig, end hvis man udelukkende leder efter en lille lejlighed til sig selv.

En omfattende undersøgelse, som virksomheden Boligbesked ApS står bag, viser nemlig, at det er langt nemmere at få fat på en 3-værelses eller 4-værelses bolig, end det er at få lov til at flytte ind i en 1-værelses lejlighed.

I løbet af de seneste tre måneder har næsten halvdelen af de boligsøgende i landets fire største byer søgt efter en 1-værelses lejlighed. Men udbuddet af netop den type bolig er lavere end større lejligheder.

På Boligbeskeds boligportal har udbuddet af 1-værelses lejeboliger de seneste tre måneder kun været henholdsvis 22 procent i København, 28 procent i Aarhus og Odense og 16 procent i Aalborg ud af det samlede antal udbudte lejeboliger.

Anderledes ser det ud for 3-værelses lejligheder. I København udgør 3-værelses lejligheder 31 procent af det samlede udbud de seneste tre måneder. I Aalborg er det 34 procent.

På trods af et større udbud var kun 14 procent af de boligsøgende ude efter en 3-værelses lejlighed.

I København er der også et større udbud af 4-værelses lejligheder end 1-værelses.

- Det kan være lettere at søge en større lejlighed end en lille, og så vil det være hensigtsmæssigt at være flere om at dele lejligheden, så man kan dele omkostningerne, lyder rådet fra boligøkonom Morten Skak, der er lektor på Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, SDU.

- Hvis man ikke synes, det er et problem at skulle dele badeværelse og køkken og køleskab med andre mennesker, så er det i hvert fald en mulighed at lave den konstellation og flytte sammen i en 3-4-værelses lejlighed, siger boligøkonom Morten Skak til Ritzau Fokus.

Men selv om boligsøgende, som er villige til at dele køkken og bad, har bedre odds for at flytte til deres ønskede studieby, så er der stadig stor rift om et sted at bo.

Og her skal den gamle ejendomsmæglerkliché om "beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed" tages med i overvejelserne, hvis man gerne vil sikre sig tag over hovedet så hurtigt som muligt.

- Det er et godt råd at overveje, om det er strengt nødvendigt at bo helt centralt i København til at begynde med. Hvis man ikke kan finde noget inde i centrum, hvor alle caféerne ligger, så kan man måske starte lidt længere ude af byen, lyder rådet fra Morten Skak.

Fakta: Gode råd til boligsøgningen

- Vær realistisk omkring dine krav og ønsker.

- Reager hurtigt. Tag kontakt til udlejeren, så snart du finder en interessant mulighed.

- Søg på flere boligportaler ad gangen. Brug dit netværk så vidt som muligt.

- Søg på en bolig med en mindre central placering.

- Søg efter en større delebolig, hvis du kan finde andre lejere, du vil bo sammen med.

Kilder: Boligbesked ApS, akutbolig.dk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.