Hele landet

Disse tøjmærker er de største kemisyndere

Store brands blandt skurkene

Det er en god idé at vaske sit nye tøj, inden det tages i brug. Foto: Colourbox

Det er en god idé at vaske sit nye tøj, inden det tages i brug. Foto: Colourbox

HELE LANDET: Hvis du vil supplere sommergarderoben med en ny trøje eller jakke, er der god grund til at være opmærksom. I hvert fald hvis du går op i, om dit tøj er fyldt med farlige kemiske stoffer.

Miljøorganisationen Greenpeace har siden 2011 kæmpet for at få de store tøjproducenter til at udfase brugen af farlige kemikalier i tøjproduktion.

Mere end 70 mærker og producenter har sagt ja til at udfase farlige stoffer inden 2020 og arbejde for mere gennemsigtighed i forhold til hvilke underleverandører, de benytter.

Men en ny opgørelse fra Greenpeace viser, at det er de færreste, der lever op til målsætningen.

- Vi kan tydeligt se, at vi har skubbet firmaerne ud på ukendt territorium. De har ikke sat spørgsmålstegn ved, hvordan deres produkter bliver fremstillet. Normalt ved firmaerne hvor produkterne bliver syet, men ikke nødvendigvis hvor de bliver farvet og trykket, siger Kirsten Brodde, der er projektleder for kampagnen ”Detox My Fashion” hos Greenpeace i Tyskland.

Esprit og NIke blandt skurkene

I kampagnen holder miljøorganisationen øje med, hvilke firmaer der beviseligt arbejder på at udfase de farlige kemikalier, og hvem der arbejder for at skabe gennemsigtighed i forhold til hvilke underleverandører, de benytter sig af.

Producenten er nemlig ikke forpligtet til at oplyse, hvilke kemiske stoffer der er anvendt under produktionen.

Firmaer som H&M, Zara og Benetton bliver af Greenpeace fremhævet som duksene, der er gået forrest for at fjerne de farlige stoffer fra deres produktion.

Samtidig bliver mærker som Victoria’s Secret, Esprit, Nike og Li-Ning fremhævet som de værste kemiskurke.

Ifølge Greenpeace har Nike dog haft held med at nedbringe brugen af farlige kemikalier med 90 procent, men dumper på ikke at ville forpligtige sig til at udfase de sidste 10 procent og på ikke at offentliggøre underleverandørernes brug af kemikalier.

Ophober sig i mennesker

Det er især én særlig type kemiske stoffer, kampagnen Detox My Fashion er på jagt efter, nemlig de såkaldte PFC’er eller perflourerede stoffer, som man tidligere har opdaget i blandt andet madpapir og mikrobølgepopcorn, forklarer projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.

- Det er persistente stoffer, som ophober sig i mennesker og dyr. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, så det er stoffer, vi gerne vil af med, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun har set rapporten fra Greenpeace.

- Forbrugerne kan bruge rapporten fra Greenpeace til at se, hvilke firmaer der gør en indsats for at udfase de problematiske stoffer, og så handle ud fra det, siger hun.

Hun anbefaler også, at man smider nyt tøj i vaskemaskinen, før man bruger det. Hvis du kommer hjem fra et tøjindkøb med tøj, der dufter dejligt ”nyt,” kan det nemlig skyldes, at det stadig er fyldt med kemiske stoffer.

- Generelt vil jeg altid anbefale, at man vasker sit nye tøj, før man bruger det. Man kan også kigge efter miljømærkerne Svanen eller Blomsten, GOTS eller økomærket ØKO-tex, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Fakta om farlige kemikalier:

- PFC-stoffer anvendes typisk til at gøre tekstiler vandtætte. Friluftstøj som skitøj og regntøj har tidligere været i skudlinjen for at indeholde de farlige stoffer.

- En undersøgelse fra Syddansk Universitet viste sidste år, at gravide kvinder med mange florerede stoffer i kroppen har en forhøjet risiko for at abortere.

Kilde: Syddansk Universitet, Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.