DN: Landbruget forsinkede vandplaner med vilje

Det er ikke overraskende, at vandplaner er forsinket fem år. Det har landbruget ønsket, og VK hjalp, mener DN.

Når indførelsen af vandplaner til gavn for vandmiljøet er forsinket i foreløbig fem år, er det ikke en fejl. Det skyldes, at landbruget med den tidligere VK-regering som villig hjælper ikke ønskede planerne gennemført.

Det siger direktør Michael Leth i Natur og Plan i Danmarks Naturfredningsforening (DN) efter, at Statsrevisorerne onsdag rettede hård kritik mod vandplanernes langsommelige vej.

Ifølge revisorerne er projektet så ringe styret gennem årene, at der er stor fare for, at vandplanerne bliver yderligere forsinkede, og at de fastsatte miljømål i 2015 ikke nås.

- Gu' fanden er vandplanerne voldsomt forsinkede. Men det er da med vilje. Landbruget havde en stor interesse i forsinkelserne, og det skete så i en smuk symbiose med den tidligere regering, siger Michael Leth:

- VK-regeringens Grøn Vækstplan var endnu en syltekrukke, som blev brugt til at skubbe gennemførelsen af vandplanerne yderligere ud i fremtiden.

Ifølge landbruget er den eneste rigtige løsning nu at tage en timeout, mens man slår første og anden generation af vandplanerne sammen og først gennemfører dem i 2015.

Men det kalder Michael Leth en ren farce.

- Man løser jo ikke en mangeårig forsinkelse med yderligere timeout. Det er blot endnu et forsøg på at forhale tingene til skade for miljøet, siger han.

- Vi ved efterhånden meget om vandmiljøet. Der er bare at komme i gang. Det tror jeg også, mange kommuner er parate til, siger han.

Han kalder det hykleri, når landbruget siger, det har haft for lidt indflydelse på vandplanerne.

- De har haft masser. Til gengæld forsvandt inputtene fra de mange offentlighedsfaser og forsøg på borgerinddragelse - som VK-regeringen brugte meget tid på - efterfølgende i et stort sort hul mellem Finansministeriet og landbruget, mener DN-direktøren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.