Dobbeltfejl skyld i olieudslip

Fejl i teknik og på alarmsystemer gjorde, at olie kunne løbe ud i kanal ved Flyvestation Aalborg

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

VADUM:Det er faktisk et olieudslip, som ikke måtte kunne ske.

Sådan lyder det fra oberstløjtnant Lars Søndergård Jensen fra Flyvestation Aalborgs Materielafdeling ovenpå et olieudslip, hvor der natten til mandag løb mellem 4.000 og 5.000 liter olie ud af en 300.000 liter stor tank på flyvestationen.
Olien sivede i løbet af cirka fem timer ud fra en pumpestation, hvor tankbiler henter såkaldt fuelolie til flyene på stationen.
- Her sker den første fejl. Pumpen skal automatisk lukke for olien, når tankbilen er fyldt op, og det skal udløse alarmer på de døgnbemandede overvågningsstationer for hele anlægget, forklarer Lars Søndergård Jensen.
Fra pumpen flød olien lige så langsomt ud på den betonbelagte plads foran pumpestationen og videre ned i en rist til et afløb, der netop skal sikre, at olien ikke løber direkte ud i naturen.

Alarm gik ikke

Fra afløbet drev olien videre ind i brønd med en olieudskiller, der skulle sørge for, at olien blev skilt fra vandet, før det løb i en ny brønd og blev pumpet ud i en afvandingskanal og derfra løb videre til vandskisøen ved Voerbjerg, der igen har forbindelse til Lindholm Å.

- I brønden med olieudskilleren skete den anden fejl. Her slukkede en pumpe ikke, selv om den skulle gøre det, når der var olie i vandet, og alarmen gik heller ikke, som den skulle. Der burde have lydt horn og lyst røde lamper, men det skete desværre ikke, fortæller oberstløjtnanten.

Tre tankbiler i pendulfart

I stedet måtte Beredskabscenter Aalborg udlægge flydespærringer i form af halmballer flere steder i dræningskanalen, og hele mandag kørte tre tankbiler med en samlet kapacitet på 20.000 liter ad gangen olieforurenet vand til en opsamlingsstation, hvor olien kunne blive skilt fra vandet og destrueret.

Den kørsel stoppede mandag ved 17-tiden, hvor det blev vurderet, at der ikke længere var grund til at suge vandet op. Der var nemlig ikke længere oliefilm på vandets overflade.
- Vi laver naturligvis nu en undersøgelse af alt det tekniske materiel og foretager derudfra en konklusion, så vi kan få rettet op på eventuelle fejl og mangler, så en lignende situation ikke kan opstå fremover, konkluderer oberstløjtnanten.
Hvornår en sådan konklusion foreligger, tør oberstløjtnanten dog ikke gætte på.
Mandag aften begyndte gravemaskiner at grave brinkerne af kanalen, fordi en del olie er opsuget af jorden her.
Den jord bliver nu kørt til miljøbehandling.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.