Død i kamp om hunnerne

De gamle hanner udfordres af yngre kræfter, når kronhjortene kæmper om hunnernes gunst

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Sliddet på kronhjortens tænder siger noget om dyrets alder. Den er over 15 år.Foto: Naturstyrelsen Thy

THY:Kærlighedens veje kan føre mange steder hen - også til en temmelig brat afslutning på livet. Ikke mindst i naturen.

Det vidner fundet af en mere end 15 år gammel kronhjort om.

Den gamle hjort er fundet død i Hanstholm Vildtreservat, med tydelige tegn på, at den på ingen måde er sovet stille ind. Spor på dyrets krop viser med al tydelighed, hvor hårdt det går for sig, når kronhjortene er i brunstkamp.

Under det, der blev den gamle hjorts sidste kamp om hunnernes gunst, mødte den sin overmand, som stangede den i siden under rygsøjlen. Det efterlod et dødeligt sår - et hul med en diameter på cirka fem centimeter, som går tværs gennem hjorten.

Såret fortæller dels noget om størrelsen på de kæmpende hjorte og deres gevirer, dels giver det et indtryk af, hvor voldsomme kampene kan være, men de er en del af brunsten og hjortene får ofte skader i kampens hede. I nogle tilfælde med døden som resultat.

Vildtkonsulent Tommy Hansen, Naturstyrelsen Thy, vurderer, at der årligt dør tre til fem kronhjorte under brunstkampene i Hanstholm Vildtreservat.

Tommy Hansen vurderer, at den døde hjort er mere end 15 år gammel. Det sker ud fra størrelsen af rosenkransen ved gevirets basis, sliddet på hjortens tænder og dyrets kondition.

- Når hjorte får lov til at blive så gamle som her, fortæller det noget om en korrekt afskydning over en længere periode, hvor der er balance mellem han- og hundyr - og plads til at dyrene kan blive gamle og dø som her, på en "naturlig" måde, siger Tommy Hansen.

Da hjorten blev fundet, havde den været død i få dage, men kadaveret havde allerede tiltrukket adskillige ravne, som afslørede, hvor kronhjorten lå. Dyret får lov at ligge til naturligt henfald som del af de processer, der naturligt er tilknyttet ådsler.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.