Udland

Dødsdomme er bekræftet i egyptisk opgør om fodboldvold

Domstol stadfæster dødsdomme og idømmer fem personer livstidsdomme for vold, der dræbte 74 på fodboldstadion.

Dødsdomme er bekræftet i egyptisk opgør om fodboldvold

En egyptisk domstol har lørdag bekræftet 21 dødsdomme afsagt over fodboldtilhængere, som begik dødelig vold på et fodboldstadion i Port Said sidste år.

Desuden er yderligere fem personer nu idømt livsvarigt fængsel i sagen, som har ført til voldsomme uroligheder.

Domsafsigelsen i en retsbygning i Kairo blev transmitteret direkte i tv.

Dommeren sagde, at de 21 vil blive henrettet ved hængning. Han afsagde derefter fem livstidsdomme, mens han frikendte 28 andre tiltalte. Flere andre ud af i alt 73 tiltalte fik kortere fængselsstraffe.

Port Said har kogt af frustration og vold forud for domsafsigelserne i sagen om blodsudgydelser i forbindelse med en fodboldkamp 1. februar sidste år. Her blev 74 mennesker dræbt - overvejende tilhængere af udeholdet Kairo Al-Ahly.

Over 1000 blev såret i sammenstød mellem rivaliserende fans.

I slutningen af januar blev de første domme i sagen afsagt. Det udløste straks store protester blandt de dømtes familier og venner, der forsøgte at storme et fængsel i Port Said. 49 personer blev dræbt i optøjerne efter domsafsigelsen.

Mange egyptere er overbeviste om, at uroen ved fodboldkampen var iværksat af politiet eller tilhængere af den afsatte præsident Hosni Mubarak som en protest mod det militærstyre, der overtog magten i Egypten efter Mubaraks fald.

Og det hadske forhold mellem politi og Port Said-indbyggere er gradvist taget til i de seneste uger.

Den islamistiske regering under præsident Mohamed Mursi kæmper for at få stoppet urolighederne og undergravelsen af lov og orden. Protesterne har også fået grupper af politifolk til at strejke.

Mindst otte er blevet dræbt i Port Said i denne uge - deriblandt tre politimænd.

Foragten for politiet i Port Said er så massiv, at indbyggerne har dannet deres eget sikkerhedskorps med kontrolposter, og en kommandocentral i en offentlig park er blevet døbt "Folkets politistation".

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.