EMNER

Dødsfald kulegraves

Sundhedsstyrelsen skal nu undersøge, hvorfor hundredvis af dødsfald i psykiatrien er endt med ukendt dødsårsag.

Spørgsmålet om, hvor tæt relation der er mellem dødsfald i psykiatrien og medicin, kommer først frem, når der indføres obligatorisk obduktion på området. Det mener retsmedicinerne.

Spørgsmålet om, hvor tæt relation der er mellem dødsfald i psykiatrien og medicin, kommer først frem, når der indføres obligatorisk obduktion på området. Det mener retsmedicinerne.

Det skal ske ved at studere alle dødsattester, hvor et uventet dødsfald har ramt en psykiatrisk patient fra 2004 til 2006. Spørgsmålet er, hvor ofte medicinen har slået patienterne ihjel. - Vi vil selv se på attesterne med tilsynsøjne efter de skriverier, som blandt andet NORDJYSKE har stået for, skriver kontorchef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons i en mail. Hun har ikke haft tid til et interview. Undersøgelsen skal vise, om de uforklarlige dødsfald blev indberettet til politiet, og om der blev lavet retslægelige ligsyn. Beslutningen om at granske dødsattester er den seneste udvikling i sagen, hvor aktindsigt i Dødsårsagsregisteret bl.a. har vist, at der døde 158 personer i 2006 med dødsårsagen psykose. Men man dør ikke af en psykose, og Sundhedsstyrelsen har i NORDJYSKE konstateret, at "en del" af dødsfaldene er medicinrelaterede. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) besluttede, at alle uforklarlige dødsfald i psykiatrien skal følges op med ligsyn og obduktioner, men nu vil styrelsen altså også skue bagud. - Jeg er rigtig godt tilfreds med, at Sundhedsstyrelsen nu følger op med denne undersøgelse. Det ligger fint i forlængelse af det brev, som styrelsen i sommer sendte ud til politiet og de praktiserende læger om at have fokus på de retslægelige ligsyn, siger Jakob Axel Nielsen. Men Per Clausen (EL) frygter, at Sundhedsstyrelsen blot trækker tiden ud.