Dødsulykke: Flere Falck-reddere blev dårlige

Tre reddere, der deltog i redningsaktion i Strandby, blev dårlige efter kontakt med to døde fiskere

Foto: Jan Pedersen

Foto: Jan Pedersen

STRANDBY:Erik Schack fra Sæby var den eneste Falck-redder, der blev hjerneskadet efter en dødsulykke på Strandby Havn, der kostede to fiskere livet og invaliderede pumpemanden Nick Vejle, der også blev hjerneskadet. Men tre andre falckreddere fra Falck Frederikshavn, der deltog i redningsaktionen, blev også dårlige.

Det skriver Fagbladet 3F.

På ulykkesaftenen 4. august sidste år reddede røgdykkere fra Frederikshavn Brandvæsen de to døde fiskere op ad lastrummet med rådne industrifisk, der var fyldt med svovlbrinte og giftige dampe. Derefter klippede falck-folkene alt fiskernes tøj af og lagde de to mænd ind i ambulancer.

Fik hovedpine og kvalme

Fiskernes tøj var stærkt forurenet med fiskeaffald og olie, fortæller ambulanceredder Preben Tougaard, der blev på kajen under redningsaktionen.

- Der stank forfærdeligt i hele området omkring kutteren og i ambulancerne, siger han.

På vej til sygehuset i ambulance med de omkomne fik Preben Tougaard mere og mere hovedpine og kvalme.

- Senere måtte jeg lægge mig på grund af hovedpinen og kvalmen. Det skyldtes lugten, siger han.

Utilpas et døgn efter

Næste morgen var symptomerne aftaget, og de var væk ved middagstid næste dag. Preben Tougaard har ikke efterfølgende haft ubehag.

Paramediciner Niels-Børge Bang, der også blev på kajen, var utilpas et døgn efter dødsulykken.

- Under og efter turen med ambulancen til sygehuset havde jeg meget hovedpine og kvalme. Det havde jeg i cirka et døgn efter hændelsen. Men efterfølgende har jeg ikke haft mén, siger han til Fagbladet 3F.

Kvalmende og ulidelig stank

Ambulanceredder Jes Hesselvig, der heller ikke var ombord på kutteren, fik hovedpine, kvalme, svie i øjnene og følte sig utilpas i godt et døgns tid.

- Der var en meget ubehagelig kvalmende og ulidelig stank i hele ambulancen, pointerer Jes Hesselvig, der lige som sine to kolleger på grund af tavshedspligt primært må udtale sig om sin egen helbredssituation.

Værst gik det ud over den dengang 53-årige Erik Schack, der indåndede svovlbrinte, da han kiggede ned i lasten med rådne industrifisk på kutteren ”Susanne H” for at danne sig et overblik.

Efter redningsaktionen fik han ukontrollerbare opkastninger og diarré og fik kort efter flere blodpropper i hjernen, der førte til en hjerneskade. Erik Schack er i dag lam i venstre side og kan kun gå ved hjælp af en stok med fire dupper, et stativ til den lamme dropfod og en skuldersele.

Både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen har afvist arbejdsskadeerstatning til Erik Schack med den begrundelse, at de ikke mener, at der er en dokumenteret sammenhæng mellem ulykken og hans hjerneskade.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.