Udland

Dødt løb i Polen: Præsidentvalg tegner til at blive gyser

Truslen fra Rusland og zloty kontra euro er blandt emnerne søndag, når polakkerne vælger ny præsident.

Søndag afgøres det, hvem polakkerne de kommende år skal tiltale Hr. Præsident. Og anden runde af det polske præsidentvalg ser ud til at bliver en valggyser af de store.

Ingen tør spå, om det bliver den siddende præsident Bronislaw Komorowski eller udfordreren Andrzej Duda, som trækker det længste strå.

Duda er at dømme ud fra første runde 10. maj marginal favorit. Her sikrede han sig 34,76 procent af stemmerne, mens Komorowski fik 33,77 procent.

Meningsmålingerne før søndagens andens valgrunde viser ligeledes dødt løb, og det er derfor usikkert, om den 42-årige Duda fra det konservative Lov- og Retfærdighedsparti kommer til at kunne indfri sine løfter til polakkerne.

Han har ført valgkamp på et løfte om at sænke pensionsalderen, ligesom han har advaret mod, at hvis Polen indfører euro, sådan som Komorowski har sagt, vil komme til at ske, vil priserne på varer i butikkerne stige.

Polens møntfod er i dag zloty.

Den 62-årige kristendemokrat Komorowski fra Borgerplatformen har ført kampagne på, at han som tidligere forsvarsminister er garant for national sikkerhed, hvilket har været populært blandt vælgere, som er nervøse for, at Ruslands indblanding i krisen i Ukraine vil ramme Polen.

I Polen har premierministeren langt den største magt, men præsidenten har også stor tyngde som øverste chef for de væbnede styrker, ligesom han har indflydelse på udenrigspolitikken og magt til at nedlægge veto mod lovforslag.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.