Dom: EU irettesætter Danmark i SU-sag

Man må ikke nægte studerende fra EU-lande dansk SU, når de har status som arbejdstager i landet, slår dom fast

Dom: EU irettesætter Danmark i SU-sag

Det var forkert af Danmark, da man afviste at give SU til en studerende fra et EU-land, fordi vedkommende havde søgt om optagelse på Handelshøjskolen i København (CBS) forud for sin indrejse. Det slår en EU-dom fast torsdag.

Den studerende blev nægtet SU, fordi Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte vurderede, at den studerende kun tog erhvervsarbejde i Danmark for at sikre sig SU til uddannelsen på CBS, som den studerende altså allerede havde søgt ind på før ankomsten til Danmark.

Men det er ikke i orden. Hvis de formelle krav er opfyldt, er man berettiget til SU. Uanset motiver.

Dermed kan studerende fra andre EU-lande sikre sig ret til SU, hvis de tager erhvervsarbejde nogle måneder inden studiestart eller har et arbejde ved siden af studiet, fordi de herved opnår status som arbejdstager og opfylder SU-kravene.

Og så er det ligegyldigt, om de danske myndigheder mener, at det har været planen fra starten at blive studerende.

Torsdagens dom kan ifølge en ekspert kan det komme til at koste det danske velfærdssamfund penge.

- Danmark lider et nederlag. Ministeren kommer nok til at dele uddannelsesstøtten med flere, end han har lyst til, siger Peter Pagh, der forsker i EU-ret og er professor, dr.jur. ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet til politiken.dk.

Som reglerne er i dag, kan studerende fra andre lande som udgangspunkt ikke modtage SU, hvis de udelukkende er i Danmark for at uddanne sig.

EU-dommen får alarmklokkerne til at ringe hos Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, som kalder den "dybt problematisk".

- Med et EU, hvor vi har Rumænien, Bulgarien og en lang række andre østeuropæiske lande med, hvor der slet ikke er de samme offentligt finansierede privilegier, som vi har i Danmark, jamen så bliver Danmark åbent som et rent slaraffenland, siger Morten Messerschmidt til Ritzau.

Uddannelsesminister Morten Østergaard vil nu danne sig et overblik over, hvad dommen har af betydning for Danmark.

- Regeringen vil analysere dommen nærmere for at få fuldt overblik over de juridiske konsekvenser, skriver han i en mail til politiken.dk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.