Udland

Dom over norske JP-terrordømte står fast

Norsk appeldomstol stadfæster dom mod to mænd, der er kendt skyldig terrorplaner mod Jyllands-Posten.

Dom over norske JP-terrordømte står fast

En norsk appeldomstol opretholder dommen mod to mænd, der i februar ved Oslo Byret blev kendt skyldig i terrorplaner mod Jyllands-Posten.

En tredje mand, der stod anklaget i samme sag, blev frikendt ved byretten. Den norske statsanklager ankede dog kendelsen. Men appeldomstolen stadfæstede frifindelsen.

Det skriver NRK, der svare til DR i Danmark.

Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak blev ved Oslo Byret idømt henholdsvis syv års og tre-et-halvt års fængsel for at planlægge en terroraktion mod Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard.

Den tredje mand, David Jakobsen, fik sin frifindelse bekræftet, selv om nævningene ved appeldomstolen, kaldet Borgarting Lagmannrett, fandt ham skyldig. Men det afviste de juridiske dommere.

Sagen synes dog ikke afsluttet. Advokat for Mikael Davud, Carl Konow Rieber-Mohn, siger, at sagen sandsynligvis bliver anket til Norges højesteret.

Appelsagen mod de tre mænd begyndte den 14. august. Torsdagens kendelse angår kun skyldsspørgsmålet, men ikke straffens længde.

Mikael Davud anses for at være hovedmanden i terrorsagen. Han har erkendt, at han fik de to øvrige til skaffe sig materialer til at lave en bombe. De to skaffede blandt andet 10 kilo hydrogenperoxid.

Davud siger, at han ikke ville ramme Jyllands-Posten, men sprænge en bombe ved den kinesiske ambassade. Davud er uighurer - et muslimsk mindretal i Kina

Imidlertid har Shawan Bujak sagt, at de tre havde planer om at ramme Jyllands-Posten.

Terrorplanen havde afsæt i sagen om Morgenavisen Jyllands-Postens karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Sagen mod de tre mænd begyndte i 2010, da Politiets Efterretningstjeneste i Norge sigtede de tre mænd, der alle har udenlandsk herkomst, for at have aftalt en eller flere terroraktioner i Norge.

Der var tale om den første dom om terror i Norge inden dommen mod Anders Behring Breivik.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.