Domænehajer angriber Danmark

Flere hundrede personer sidder og lukrerer på at folk glemmer at betale for domæner

Arkivfoto

Arkivfoto

KØBENHAVN:Såkaldte domænehajer, der ofte opererer fra adresser i Østeuropa og Asien, er blevet en dyr plage for såvel virksomheder som private i Danmark, skriver metroXpress.

De kreative forretningsfolk tilegner sig med tvivlsomme og ofte ulovlige metoder i stor stil danske dk-domæner for at misbruge dem til at tjene penge.

- Jeg vil vurdere, at omkring 200 personer nu arbejder professionelt med blandt andet at udnytte dk-domæner. Det er langt flere end tidligere, siger Søren Riisager, ekspert i domæne- og søgemaskineoptimering ved konsulentbureauet Webjuice.dk.

Tjener på annoncer

Hajerne registrerer domæner, som virksomheder har glemt selv at registrere - eksempelvis Rema.dk, Wwwtv2.dk eller Spiesrejser.dk. De vildleder med disse domæner netbrugere ind på domænehajernes websites, hvor de tjener penge på annoncer.

De snupper også i stor stil domæner for næsen af privatpersoner og virksomheder, som har glemt at betale et lille årligt gebyr for at forny deres domæner.

Efterfølgende ringer de og beder de retmæssige ejere om tusindvis af kroner for at give domænet retur. Og fordi der har været så lidt omtale af problemet, ved de færreste, at domænehajerne ikke har lov til at tjene på et hamstret domæne.

Lukrerer på forglemmelser

I Danmark hjælper Klagenævnet for domænenavne ofre for domænehajer. På 10 år er antallet af afgørelser steget fra 56 i 2002 til knap 200 i fjor. Det er kun en brøkdel af sagerne, der ender i nævnet, fordi mange lader sig afpresse til at betale hajerne penge for at få deres domæne tilbage i hænde.

- Tag eksempelvis en kvinde, der har blogget i flere år på sin hjemmeside. Pludselig får hun ikke betalt regningen på domænet, og så kan hajen lukrere på de annonceindtægter, det giver, når mange besøger den hjemmeside, han har lagt på domænet, siger Riisager til metroXpress.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.