Dommens dag er nær
Anklager kræver direktører idømt fængsel i 14-18 måneder

I morgen sætter Retten i Hjørring et foreløbigt punktum i straffesagen mod Finn Strier Poulsen og fire andre personer. Arkivfoto: Bente Poder Bente Poder
HJØRRING:Fredag falder der dom i den første straffesag i kølvandet på ebh banks konkurs tilbage i 2008.
Når retsformand Jeanette Thørholm Andersen lidt over klokken 13 har læst rettens konklusion op, så ved tidligere direktør i Sparekassen Himmerland Svend Jørgensen, tidligere ebh bank-direktør Finn Strier Poulsen og tre tidligere fondsmedarbejdere fra ebh bank og Sparekassen Himmerland, om de er skyldige i kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed med aktiekursen på Sparekassen Himmerlands aktier.
Udover de fem fysiske personer er Sparekassen som såkaldt juridisk person også tiltalt for grov kursmanipulation.
Det er første gang, at en finansiel virksomhed er anbragt på anklagebænken i en straffesag om kursmanipulation.
Holdt aktiekurs kunstigt oppe
Tiltalen bygger på, at de to tidligere direktører i Sparekassen Himmerland og ebh bank, Svend Jørgensen og Finn Strier Poulsen, i 2008 aftalte, at de to pengeinstitutter skulle købe op af hinandens aktier.
Under straffesagen har anklagemyndigheden forsøgt at bevise, at denne - i udgangspunktet lovlige - aktieaftale blev ført ud i livet på en måde, så aktiekursen på Sparekassen Himmerlands aktier i efteråret 2008 blev holdt kunstigt - og ulovligt - oppe på kurs 600.
Bliver Svend Jørgensen og Finn Strier Poulsen dømt efter anklageskriftet, så vil anklagemyndigheden have dem idømt en fængselsstraf på mellem 14 og 18 måneder.
De tre øvrige tiltalte vil anklagerne have idømt omkring et års fængsel, og Sparekassen Himmerland skal punge ud med en bøde på mellem 5 og 10 millioner kroner.
Forsvarerne kræver alle deres klienter frikendt.
Uanset hvordan morgendagens dom lyder, så er det ifølge NORDJYSKEs oplysninger vanskeligt at forestille sig, at det sidste punktum i sagen hermed er sat.
Danske domstole behandler nemlig ikke mange sager om kursmanipulation. Derfor er der ikke megen retspraksis på området.
Det øger sandsynligheden for, at forsvarere eller anklager vil have en højere retsinstans til at vurdere en dom, der er gået dem imod.
Desuden har hverken anklagemyndigheden eller forsvarerne i udgangspunktet noget at tabe ved at anke en frikendelse eller en domfældelse til landsretten.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.